Daganatos betegségek

Az éjszakai munka növeli a prosztatarák kockázatát


Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy az éjszaka dolgozó férfiakban csaknem háromszor magasabb a prosztatadaganat kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nappali műszakban dolgoznak.

Ezek a férfiak emellett a bél-, a húgyhólyag- és a tüdődaganatok jelentősen magasabb kockázatának is ki vannak téve. A kanadai kutatáson alapuló eredmények elsőként tárják fel teljes egészében az éjszakai munkavégzés a férfiak egészségére gyakorolt káros hatásait. Korábbi kutatások is utaltak a rákkal való összefüggésre, ezek azonban főként az emlőrák gyakoriságának növekedésére összpontosítottak a nők, elsősorban ápolónők körében.

A Québeci Egyetem legújabb kutatása azonban azt mutatja, hogy a férfiak esetében is ugyanez a hatás érvényesül, ráadásul ez a hatás számos daganattípus esetében megfigyelhető. Az éjszakai műszak a szakértők szerint a melatonintermelés elfojtása révén okoz károkat az emberi szervezetben. Az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormont a tobozmirigy termeli az agyban. Sötétben a melatonin termelődése fokozódik, hogy segítse a mélyalvást. A termelődés általában az éjszaka sötét óráiban tetőzik. A kutatók úgy vélik, hogy az éjszakai fénybehatás zavart okoz a melatonin-termelődésben, ez pedig olyan láncreakciót indít el a szervezetben, amely elősegítheti a daganatok kifejlődését.

Az American Journal of Epidemiology legutóbbi számában megjelent kutatásban 3137 különféle daganattal diagnosztizált férfit vizsgáltak. Az elemzés részeként azt is figyelembe vették, hányan dolgoztak rendszeresen éjszakai műszakban, és az eredményeket 500 egészséges ember munkaritmusával hasonlították össze. Kiderült, hogy az éjszakai műszak közel háromszorosára növelte a prosztatarák, és kétszeresére a béldaganat kialakulásának kockázatát. Az éjszakai műszakosokra a tüdőrák 76 százalékkal, és a húgyhólyagdaganat 70 százalékkal magasabb kockázata leselkedett. A prosztata-, bél- és húgyhólyagdaganat esetében a kockázat azok esetében mutatkozott a legmagasabbnak, akik legalább tíz éve dolgoztak éjszakai műszakban.

Alvásminőség felmérés

Kérjük töltse ki alvástesztünket, amellyel most részt vehet nyereményjátékunkon is! A 2016.09.05 - 10.31 között kitöltött tesztek között 10 db 5.000.- Ft értékű Pharma Nord ajánékcsomagot sorsolunk ki.


Prosztatarák

A prosztatarák tüneteit a mirigy megnagyobbodása miatti húgycsőelzáródás okozza. Ma a PSA (prosztata specikfikus antigén) teszt segítségével sok esetben már a tünetek megjelenése előtt kimutatható a betegség. A rák kialakulásának oka ismeretlen, a jóindulatú prosztatmegnagyobbodással való összefüggés nem bizonyított. Elsősorban az idősebb férfiakat érintő betegségről van szó. A kórjóslat a felfedezés időpontjától nagyban függ. A kezelések következményeként súlyos szövődményként impotencia, vizeletinkontinencia alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

tonycortes ( 38 éves férfi ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2008. december 4. 16:14

Történet: Édesapám súlyos beteg, de a fent említett alternatív gyógymódok segítenek! Bátran ajánlom mindenkinek akinek valamilyen rákbetegsége van.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, általános állapotromlás, fogyás, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, lágyékfájdalom
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, nehezen induló vizelet
Későbbi tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus
Húgyrendszer:
kevés vizelet
Kórház, rendelő: Péterfy Sándor utcai Kórház (Budapest, Budapest)
Alternatív gyógymódok:: Kaqun-víz és fürdő, C-vitamin intravénásan, COD-tea és vitamin készítmény
Meggyógyult:    nem

fazekas450314 ( 76 éves férfi ) Pócsmegyer , 1 kórtörténet | időpont: 2008. október 2. 20:35

Történet: A hormonkezelés mellékhatásait. alacsony vérnyomás, alacsony aritmiás pulzus, hőhullámok nehezen viselem.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus, lassú szívműködés, szívdobogás érzés
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyenge vizeletsugár, nehezen induló vizelet
Általános tünetek:
izületi fájdalom, testsúlytöbblet
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus, lassú szívműködés, nehézlégzés, szívdobogás érzés
Ivarszervek:
fájdalom merevedéskor, merevedési zavar
Fül, orr, gége:
fülzúgás
Általános tünetek:
hőhullámok bőrpírrel, impotencia
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Dipherelin,Flutam. Androcur, Anandron,Eligard, Biculatamid. Mindig az éppen divatos anti androgén hormon.
Alternatív gyógymódok:: Igazi tünetek nélkül egy menedzser szürésen találtal kissé magas PSA-t, és digitálisan "göbös" felületű prosztatát. A SOTE Urológiai Klinikán biopsziával bizonyították az adenocarcinomát 2004 márciusában, 3+2 Gleason fokozattal. 59 éves lévén, több szakorvossal és specialitával tárgyalva a radikális prosztata eltávolítást választottam, amit 2004 juliusában a Honvéd Kórház Urológiai Sebészeti Osztályán végeztek el, szerintem jól. Vizelet rendben, Szexuális képesség a homonkezelés hatására megszünt.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Bár a műttét jól sikerült, és a PSA szint gyakorlatilag a kimutathatósági alsó határig lecsökkent, másfél év után a PSA szint ismét emelkedni kezdett, és így a Kezelő orvosom gyógyszeres TAB ot állított,be, amire a tumor jól reagál, egyelőre. Rendszeresen gyógytornázom, úszom,, kerékpározom

besgyo ( 70 éves férfi ) Heves , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 20. 22:34

Kórház, rendelő: DEOEC Urológiai Klinika (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 18. 12:37

Történet: A prosztatarák tüneteit a mirigy megnagyobbodása miatti húgycsőelzáródás okozza. Ma a PSA (prosztata specikfikus antigén) teszt segítségével sok esetben már a tünetek megjelenése előtt kimutatható a betegség. A rák kialakulásának oka ismeretlen, a jóindulatú prosztatmegnagyobbodással való összefüggés nem bizonyított. Elsősorban az idősebb férfiakat érintő betegségről van szó.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, gyenge vizeletsugár, inkontinencia (a vizelettartás nehézsége, elégtelensége), nehezen induló vizelet, vérvizelés, vizeléshez társuló fájdalom, vizeletrekedés
Ivarszervek:
fájdalmas ejakuláció
Has és emésztő rendszer:
fájdalmas székelés
Általános tünetek:
fogyás, hasi fájdalom, hát fájdalom, levertség, vérszegénység
Gyógyszerek: Kemoterápia(mitoxantrone, prednizon, paclitaxel, docetaxel, estramustine, adiramycin), hormonkezelés.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés, sugárkezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kórjóslat a felfedezés időpontjától nagyban függ. A kezelések következményeként súlyos szövődményként impotencia, vizeletinkontinencia alakulhat ki.