Daganatos betegségek

Agytumort okoznak a vegyszerek?

betegszoba.hu


A rovarirtószerekkel gyakran érintkező mezőgazdasági dolgozóknak és azoknak, akik vegyszerrel kezelik szobanövényeiket, nagyobb az esélye agytumor kialakulására. - állítja az eddigi legnagyobb, a munkahelyi és lakókörnyezeti vegyszerérintkezés és az agytumorok kapcsolatát vizsgáló tanulmány az Occupational and Environmental Medicine online számában.

A tanulmány eredményei alapján a rovarirtókkal folyamatos kapcsolatban levő mezőgazdasági dolgozóknál a tumor kockázata enyhén növekszik, de azoknál, akik fokozottan érintkeznek ilyen vegyszerekkel, a kockázat több mint duplájára emelkedett. Ennél a csoportnál különösen a glióma - a központi idegrendszer második leggyakoribb tumora - kialakulásának valószínűsége nőtt meg, több mint háromszorosára.

A szobanövényekhez használt vegyszerek is majdnem kétszeresére képesek emelni az agytumor kialakulásának kockázatát. A kutatók hangsúlyozták: "A témában további kutatásra van szükség, mivel azt nem vizsgáltuk, pontosan milyen anyagokat - például fertőtlenítőt, növényvédőt, vagy egyéb vegyszereket - használtak otthon az emberek."

1999 májusa és 2001 áprilisa között mintegy 221 agytumoros betegtől és 442 külön-külön kiválasztott vizsgálati alanytól gyűjtöttek adatokat vegyszerekkel való érintkezésükről a munkahelyen és otthoni, egészségi állapotukról és életmódjukról. Ennek alapján készítettek egy skálát, mellyel megbecsülhető a foglalkozásból eredő vegyszerártalom.

A szakemberek szerint a vegyszereknek valóban szerepe lehet az agytumor kialakulásában, azonban ez csak a vegyszerekkel fokozottan érintkezőknél jelentős. A glióma gyakrabban alakul ki férfiaknál, mint nőknél, s ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a foglalkozásuk révén különböző mértékű expozíciónak vannak kitéve.

Mindezek ellenére a kutatók nem tudják meghatározni, mely vegyszerek felelősek leginkább a tumor kialakulásáért, mivel Franciaországban nincs hozzáférhető információ adott területen használt, konkrét vegyszerekről.