Daganatos betegségek

A napi aszpirin csökkenti a prosztatarák halálozási kockázatát


Két új kutatás összetett képet fest az aszpirin a rák kockázatára és a halálozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az első kimutatta, hogy a gyógyszer csökkentheti a prosztatarák okozta halálozás kockázatát, a második pedig azt, hogy nem okoz jelentős csökkenést az emlőrák kockázatát illetően.

A Journal of Clinical Oncology legfrissebb számában megjelent első tanulmányhoz a Chicagói Egyetem kutatói Dr. Stanley Liauw vezetésével azt vizsgálták, hogyan gátolja az aszpirin a prosztatarák előrehaladását, míg az emlőrák kutatócsoport az új daganatok kialakulására gyakorolt hatását vizsgálta. Mivel azonban a betegségek különböző helyéről beszélünk, amelyekben más-más útvonalak vesznek részt, lehetséges, hogy az aszpirin eltérően befolyásolja ezeket az útvonalakat. "A korábbi kutatások alapján azonban van logika abban, hogy az aszpirin előnnyel jár" - magyarázta Liauw. "A prosztatarák okozta halálozással kapcsolatban pedig kutatásunk meglehetősen drámai hatást mutatott."

Az emlőrák vizsgálatában a bostoni Brigham and Women’s kórház szakértői Dr. Xuehong Zhang rámutattak, hogy a betegség a leggyakrabban diagnosztizált ráktípus az amerikai nők körében. Miután a korábbi kutatások azt mutatták, hogy az aszpirin és/vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID gyógyszerek) alkalmazása csökkenti a vastagbéldaganat kockázatát, a harvardi kutatók arra voltak kíváncsiak, hasonló hatást gyakorol-e az emlőrákra is. Az 1980 és 2008 között készült kutatásban közel 85 ezer menopauzán átesett nőt vizsgáltak. A három évtized alatt több mint 4700 nőben alakult ki az invazív emlődaganat valamilyen formája. Zhang kutatócsoportja azonban kimutatta, hogy a dózistól függetlenül sem az aszpirin, sem az NSAID gyógyszerek nem befolyásolták jelentős mértékben az emlőrák általános kockázatát.

Ezzel szemben Liauw kutatócsoportja azt mutatta ki, hogy a közel hatezer prosztatarákkal kezelt férfi közül, akiknek 37 százaléka valamilyen véralvadásgátló gyógyszert (aszpirint, warfarint, clopidogrelt és/vagy enoxaparint) szedett, a tízéves utánkövetés során a véralvadásgátlót szedők körében jelentősen alacsonyabb volt a prosztatadaganat okozta halálozás kockázata, mint azokban, akik nem szedtek gyógyszert. A további elemzés azt mutatta, hogy a legnagyobb előnyt az aszpirin okozta, amely a prosztatarák okozta halálozás 57 százalékát eredményezte. Mivel a dózissal kapcsolatban nem gyűjtöttek adatokat, az előnyös hatáshoz szükséges aszpirin mennyiségével kapcsolatban nem lehetett következtetéseket levonni. A kutatók azt azonban elmondták, hogy a védőhatás a különösen magas kockázatú daganattal rendelkező betegekben volt a legerősebb.


Prosztatarák

A prosztatarák tüneteit a mirigy megnagyobbodása miatti húgycsőelzáródás okozza. Ma a PSA (prosztata specikfikus antigén) teszt segítségével sok esetben már a tünetek megjelenése előtt kimutatható a betegség. A rák kialakulásának oka ismeretlen, a jóindulatú prosztatmegnagyobbodással való összefüggés nem bizonyított. Elsősorban az idősebb férfiakat érintő betegségről van szó. A kórjóslat a felfedezés időpontjától nagyban függ. A kezelések következményeként súlyos szövődményként impotencia, vizeletinkontinencia alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

tonycortes ( 38 éves férfi ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2008. december 4. 16:14

Történet: Édesapám súlyos beteg, de a fent említett alternatív gyógymódok segítenek! Bátran ajánlom mindenkinek akinek valamilyen rákbetegsége van.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, általános állapotromlás, fogyás, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, lágyékfájdalom
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, nehezen induló vizelet
Későbbi tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus
Húgyrendszer:
kevés vizelet
Kórház, rendelő: Péterfy Sándor utcai Kórház (Budapest, Budapest)
Alternatív gyógymódok:: Kaqun-víz és fürdő, C-vitamin intravénásan, COD-tea és vitamin készítmény
Meggyógyult:    nem

fazekas450314 ( 75 éves férfi ) Pócsmegyer , 1 kórtörténet | időpont: 2008. október 2. 20:35

Történet: A hormonkezelés mellékhatásait. alacsony vérnyomás, alacsony aritmiás pulzus, hőhullámok nehezen viselem.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus, lassú szívműködés, szívdobogás érzés
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyenge vizeletsugár, nehezen induló vizelet
Általános tünetek:
izületi fájdalom, testsúlytöbblet
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus, lassú szívműködés, nehézlégzés, szívdobogás érzés
Ivarszervek:
fájdalom merevedéskor, merevedési zavar
Fül, orr, gége:
fülzúgás
Általános tünetek:
hőhullámok bőrpírrel, impotencia
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Dipherelin,Flutam. Androcur, Anandron,Eligard, Biculatamid. Mindig az éppen divatos anti androgén hormon.
Alternatív gyógymódok:: Igazi tünetek nélkül egy menedzser szürésen találtal kissé magas PSA-t, és digitálisan "göbös" felületű prosztatát. A SOTE Urológiai Klinikán biopsziával bizonyították az adenocarcinomát 2004 márciusában, 3+2 Gleason fokozattal. 59 éves lévén, több szakorvossal és specialitával tárgyalva a radikális prosztata eltávolítást választottam, amit 2004 juliusában a Honvéd Kórház Urológiai Sebészeti Osztályán végeztek el, szerintem jól. Vizelet rendben, Szexuális képesség a homonkezelés hatására megszünt.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Bár a műttét jól sikerült, és a PSA szint gyakorlatilag a kimutathatósági alsó határig lecsökkent, másfél év után a PSA szint ismét emelkedni kezdett, és így a Kezelő orvosom gyógyszeres TAB ot állított,be, amire a tumor jól reagál, egyelőre. Rendszeresen gyógytornázom, úszom,, kerékpározom

besgyo ( 69 éves férfi ) Heves , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 20. 22:34

Kórház, rendelő: DEOEC Urológiai Klinika (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 18. 12:37

Történet: A prosztatarák tüneteit a mirigy megnagyobbodása miatti húgycsőelzáródás okozza. Ma a PSA (prosztata specikfikus antigén) teszt segítségével sok esetben már a tünetek megjelenése előtt kimutatható a betegség. A rák kialakulásának oka ismeretlen, a jóindulatú prosztatmegnagyobbodással való összefüggés nem bizonyított. Elsősorban az idősebb férfiakat érintő betegségről van szó.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, gyenge vizeletsugár, inkontinencia (a vizelettartás nehézsége, elégtelensége), nehezen induló vizelet, vérvizelés, vizeléshez társuló fájdalom, vizeletrekedés
Ivarszervek:
fájdalmas ejakuláció
Has és emésztő rendszer:
fájdalmas székelés
Általános tünetek:
fogyás, hasi fájdalom, hát fájdalom, levertség, vérszegénység
Gyógyszerek: Kemoterápia(mitoxantrone, prednizon, paclitaxel, docetaxel, estramustine, adiramycin), hormonkezelés.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés, sugárkezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kórjóslat a felfedezés időpontjától nagyban függ. A kezelések következményeként súlyos szövődményként impotencia, vizeletinkontinencia alakulhat ki.