Daganatos betegségek

A mellrákon túl - speciális mozgásprogrammal a gyógyulásért


Ősz óta végre hazánkban is elérhető a mellműtéten átesett nők regenerációját segítő Pink Ribbon speciális program. Az Egyesült Államokból származó mozgásrendszer pilates alapokon nyugszik és a világ számos országában segíti a nőket abban, hogy az operáció után ismét szabadon és fájdalomtól mentesen tudják mozgatni karjaikat, valamint a mellkasi területet. Hazánkba Németh-Tavasz Brigitta pilates oktató hozta el a módszert.

- Amikor négy éve belekezdtem a pilatesoktatásba azt tapasztaltam, hogy ez a mozgásforma nem csak testi, de lelki szinten is nagyon sokat ad a gyakorlóknak – kezd mesélni Németh-Tavasz Brigitta. - Folyamatosan kerestem a továbbképzési lehetőségeket, számos gerincterápiás tanfolyamon vettem részt, amikor a mellrák betegség a családunkban is felütötte a fejét. Nagyon szerettem volna én is segíteni, elkezdtem hát kutatni egy olyan módszer után, ami kifejezetten az emlőműtéten átesett nőket segíti. Így bukkantam, a külföldön igen népszerű Pink Rippon Programra. Nem sokkal később már a londoni képzésen találtam magam, majd tavaly ősszel saját pilates stúdiómban megkezdtem a munkát az első jelentkezőkkel. Bár a kinti képzésen sokat meséltek a módszer működéséről és hatékonyságáról, személyes tapasztalatim így is megrendítettek. Eddig két sikeresen levezetett program van mögöttem, és most még jobban hiszek ebben a módszerben. Örömmel látom, hogy a fizikai fejlődés, szinte minden esetben lelki változást is hoz magával – mondja Németh-Tavasz Brigitta, a Pink Ribbon hazai meghonosítója.

Világszerte számos mozgásregenerációs program létezik, melyek célja, hogy a betegségen átesett hölgyeket visszavezessék a normál életvitelbe, és segítséget nyújtsanak a sportolás elkezdésében, újrakezdésében. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikai Pink Ribbon Program, melyet Doreen Puglisi mozgáspszichológus, pilates oktató dolgozott ki.

Doreen maga is megküzdött a kórral és saját személyes, valamint szakmai tapasztalatai alapján hozta létre világszerte sikeres mellrák rehabilitációs mozgásprogramját. Mára több mint 800 oktató diplomázott a képzésein és segíti az emlőrákkal műtött nők felépülését az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában és nem utolsó sorban, Európában.

- Most lesz 3 éve, hogy megműtötték a bal mellemet, és bár többféle mozgásformát is kipróbáltam, a testem nem nyerte vissza korábbi állapotát. Tavaly ősszel találtam a Pink Ribbon Programra. Ez a torna a legmélyebb szöveteimet is megmozgatja, életre kelti. Mindenképpen folytatni szeretném, hiszen nagyon élvezem, hogy a testem végre újra engedelmeskedik. Idén télen három év kihagyás után újra teniszütőt foghattam a kezembe – mondja a 66 éves Éva, aki elsőként vett részt a programon.

- Tény, hogy a műtét után a nők többségének fájdalmat okoz a mozgás, karjaik gyakran feszülnek és másra sem vágynak csak egy kis pihenésre. Ilyenkor igazán fontos azonban tudatosítani bennük, hogy korábbi mozgástartományuk és erőnlétük visszanyerése érdekében az edzést, bár megterhelő, a gyógytorna után sem szabad abbahagyni – mondja Brigitta. - A Pink Ribbon Program egy speciálisan erre a célra kifejlesztett mozgásrendszer, melynek célja, hogy a nyirokcsomó eltávolításon, a részleges vagy teljes mellamputáción és rekonstrukciós műtéten átesett nők mielőbb visszanyerjék a mellkas, váll, hát és törzsizmaik rugalmasságát – állítja az oktató.

A Pink Ribbon Program felépítése:

A közel 2 hónapos program során a hölgyek 1 egyéni és 13 csoportos órán vesznek részt. Az első alkalom a program és egymás megismeréséről, a kórtörténet részletes feltárásáról szól. Az első beszélgetés és az őszinte, folyamatos kommunikáció fontos szerepet játszik abban, hogy az egyedi sajátosságokat a program egésze alatt figyelembe lehessen venni. Ezt követi a héthetes kurzus, heti kétszer 45 perces órákkal, kiscsoportokban. A program összesen 27 gyakorlatot tartalmaz, melyet 4 fázisban sajátítanak el a résztvevők. A fázisok biztonságos és fokozatos fejlődést tesznek lehetővé, miközben folyamatos kihívást és sikerélményt is adnak a résztvevők számára.

A kellő rutin megszerzése után a vendégek írásban is megkapják a gyakorlatokat, hogy azt a naprendjükbe beépítve aktuális fizikai állapotuknak megfelelően részben vagy egészében gyakorolhassák. Bár a Pink Ribbon Program fókuszában az érintett terület fejlesztése áll, a program végéhez közeledve hangsúlyt kapnak a törzs teljes egészére kiterjedő gyakorlatok is az egészséges testtartás visszanyeréséhez és megőrzéséhez szükséges mélyizomzat megerősítése érdekében.

A Pink Ribbon Program:

  • elősegíti a pozitív test- és önképet, javítja az önértékelést,
  • segít visszanyerni az érintett váll és kar rugalmasságát és izomerejét,
  • enyhíti az érintett terület feszességét,
  • javítja az alvás minőségét és csökkenti a fáradtságot, energikusabbá tesz,
  • javítja a fizikai, és szellemi frissességet,
  • adjuváns terápiák alatt (sugárkezelés, kemoterápia, hormonterápia) is végezhető,
  • kialakult limfödéma esetén is végezhető,
  • visszavezet a normál életvitelbe, előkészíti az egészséges sporttevékenységekhez való visszatérést.

Emlőrák

Az emlőrák vagy mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. Leggyakrabban az emlő mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat. A tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok. Csak a nőket vizsgálva azonban az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az USA-ban a nők között az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a második leggyakoribb rákhoz köthető halálozási ok (a tüdőrák után). (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

bahhama ( 63 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 3. 20:32

Történet: 2010 Jan-ban műtöttek ductalis emlőcarcinomával, ER és Prog. hormonpozitiv, Her2 neg. Emlőmegtartó műtét volt, Sentinel ny.csomó pozitiv, többi eltávolitott neg. (1/6) Kemo- és sugárth. után hormonkezelést kapok, Zitazonium és Lucrin Depot. Távoli áttét nem volt.
Kezdeti tünetek: Lágyrészek:
az emlő, vagy emlőbimbó méretének, alakjának, tapintatának változása (vörösség, gödröcskék, ráncolódás)
Általános tünetek:
fáradtság, vérszegénység
Kórház, rendelő: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza (Bács-Kiskun megye, Kecskemét)
Gyógyszerek: Zitazonium, Lucrin depot
Alternatív gyógymódok:: Gerson diéta - bio répa és almalé + kávé beöntés
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Amit magamnak meg tudok szervezni, diétával, mozgással, jógával

ovics ( 68 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2010. január 11. 9:51

Történet: 13 éve fedezték fel az egyik mellemben a bimbó mögött a tejkivezető csatornán a csomót.Megműtöttek,kivették a hónalji nyirokcsomókat is.Kaptam kemoterápiát,sugarat és 5 évig Zitazóniumot.11 éve mell rekonstrukciót csináltattam.
Ma már csak évente járok kontrollra,meggyógyultam.Sosem gondoltam arra,hogy más kimenetele is lehetne ,mint a gyógyulás.Pozitivan gondolkodok,megváltozott az életfelfogásom.Ez jel volt számomra,hogy valamit nem jól csináltam.Most szervezem egy olyan klub létrejöttét,ahol rákbetegek rendszeresen találkozhatnának egymással,előadásokat hallgatnánk,hastáncolnánk,különféle hobbinak hódolhatnánk,kirándulnánk.
Meggyógyult:    igen

ovics ( 68 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2010. január 11. 9:44

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, csökkent tanulási képesség, írásképtelenség, -nehézség, új memóriatartalmak kialakításának képtelensége
Lágyrészek:
az emlőbimbó váladékozása (véres, átlátszó, sárgás, zöld, gennyes)
Általános tünetek:
fogyás
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Zitazónium
Meggyógyult:    igen

kamilla0404 ( 52 éves nő ) Galgahévíz , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2009. szeptember 11. 20:33

Történet: 5 éve műtöttek, nyirok csomó áttétem nem volt,jól voltam a kezelések alatt is...se hányinger se semmi:)
s köszönöm jól vagyok
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar
Lágyrészek:
az emlő, vagy emlőbimbó méretének, alakjának, tapintatának változása (vörösség, gödröcskék, ráncolódás)
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer
Keringés és légzés:
horkolás, magas vérnyomás
Szájüreg:
ínygyulladás
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), testsúlytöbblet
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, viezeletcsepegés
Keringés és légzés:
magas vérnyomás
Kórház, rendelő: Pestmegyei Flór Ferenc Kórház (Pest megye, Kistarcsa)
Gyógyszerek: vérnyomás csökkentők, kemó, sugárkezelés
Alternatív gyógymódok:: culevitet szedtem ,abban hittem:)
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: nem kellett

cséva67 ( 53 éves nő ) Pusztaszabolcs , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2009. augusztus 20. 22:49

Történet: 2008 júniusában műtöttek,teljes emlő eltávolítás történt.8 kemoterápián és 28 sugárkezelésen vagyok túl.Nemrégen túlestem
egy petefészek műtéten,de ez már megelőzés céljából történt.Minden sorstársamnak kitartást,gyógyulást kívánok,pozitív hozzáállást és hogy a humorérzéküket ne veszítsék el soha!!Ezúton szeretném megköszönni az Onkológiai Intézet dolgozóinak lelkiismeretes munkáját.Elsősorban az engem kezelő orvosoknak.KÖSZÖNÖM!!!!
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, közönyösség, lehangoltság, letargia, lobbanékonyság, memóriazavar, negatív érzések, nemi vágy csökkenése, szédülékenység, szorongás, unalom, üresség érzése, vitakeresés
Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, idegi labilitás, immunrendszer gyengülése, izomfájdalom, kezek és lábak zsibbadása, váll vájdalom
Szem:
látáscsökkenés
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, emlő fájdalom, fáradtság, immunrendszer gyengülése, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, levertség, szorongás, végtag fájdalom
Kórház, rendelő: Országos Onkológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Nebilet, L-thyroxin, Tamoxifen
Alternatív gyógymódok:: Kemoterápia alatt Béres cseppet szedtem,jól karban tartotta a vérképemet.Nem hiszek a "csodaszerekben". Sok zöldség-gyümölcs,és sok folyadék.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: jobb karom miatt gyógytornászhoz járok,mivel nyiroködémám van.