Daganatos betegségek

A magas nők esetében magasabb a rák kockázata


Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a magasabb nők esetében számos rákfajta kockázata megemelkedik, írja a The Lancet Oncology című tudományos szakfolyóirat cikke.

A tanulmány eredményei szerint minden plusz 10 centiméter magasság, körülbelül 16%-kal növeli meg a rák kialakulásának kockázatát a nőknél. A vizsgálatokból kiderült, hogy a testmagasság és a rákkockázat közötti összefüggés a világ minden táján egyaránt jellemző, mondta Dr. Jane Green, az Oxfordi Egyetem Rák Epidemiológiai Intézetének munkatársa, a tanulmány szerzője. A felmérés során Dr. Green és kutatótársai Ázsiából, Ausztráliából, Európából és Észak-Amerikából származó nőket vizsgáltak meg.

A testmagaság és a rák közötti összefüggés a legtöbb ráktípus esetében hasonló módon jelenik meg, ami arra utalhat, hogy valószínűleg létezik egyfajta közös mechanizmus, amely az élet korai szakaszában, a növekedés során fejti ki hatását, mondta Dr. Green.

Dr. Jane Green és munkatársai, annak érdekében, hogy feltérképezzék a testmagasság és a rák megnövekedett kockázata közötti kapcsolatot, és a rákkal összefüggésbe hozható egyéb tényezőket, közel 1,3 millió középkorú nő adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyságban az 1996 és 2001 közötti időszakban. A körülbelül 10 éves utólagos követési időszak alatt összesen több mint 97 000 rákesetet diagnosztizáltak az orvosok.

A felmérésekből egyértelműen kiderült, hogy a magasabb nők esetében megnövekedett a mell-, a méhnyak-, és a petefészekrák, valamint a leukémia és a rosszindulatú melanóma kockázata. Egyelőre még nem teljesen világos a kutatók számára, hogy miként fejti ki hatását a testmagasság a rákkockázat megnövekedésére, de valószínűsíthető, hogy az étrend, a gyerekkori fertőzések, és növekedési hormonok mind nagy szerepet játszanak a rák kialakulásában, mondta Dr. Green.

Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!