Daganatos betegségek

A hasnyálmirigyrák nem kapcsolható a húsokhoz


Az American Journal of Epidemiology oldalain közölt tanulmány nem talált arra bizonyítékot, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növelni a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

Számos korábbi tanulmány felvetette annak lehetőségét, hogy a savanyított húsfélék, például sonka, virsli, növelik a daganatképződés kockázatát, ugyanis az elkészítés során alkalmazott tartósítók állatokban tumort okoztak. Az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai egy kérdőívet töltettek ki, mintegy 300 ezer felnőtt bevonásával, akik közül tíz év alatt mintegy 1000 esetben alakult ki hasnyálmirigyrák.

Statisztikailag elemezve az eredményeket, ugyan férfiak esetén a savanyított húsfélék nagy mennyiségben történő fogyasztás ugyan kockázatnövelőnek bizonyult, azonban ez oly kismértékű volt, hogy elhanyagolhatónak bizonyult. Nőknél azonban egyáltalán nem tapasztaltak hasonló tendenciát.

Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!