Daganatos betegségek

A halálozási rátát nem növeli a sűrűbb mellállomány


Az erősen tömött emlőállomány közismerten fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát, de a halálozási rátát nem - derült ki egy új kutatásból.

"Megnyugtató, hogy az erőteljes daganathajlamot magában hordozó sűrűbb emlőállomány nem függ össze a betegségből vagy más okból származó halálozás kockázatával" - mondta el Gretchen Gierach, az Amerikai Nemzeti Rákintézet kutatója. Mind a sűrű emlőállomány, mind a tumor fehér képet ad a mammográfon, így elég nehéz felismerni a betegséget azoknál, akiknek a melle tömöttebb. Az állapot maga hordozza a rák kockázatát, függetlenül a vizsgálatnál jelentkező problémáktól. Eddig azonban kevesen vizsgálták a relatíve kevés zsírszövetet tartalmazó sűrű mell és a túlélés esélyei között.

A Journal of the National Cancer Institute című folyóirat számolt be a kutatók munkájáról. 9000 olyan nőt azonosítottak be, akiket 1996 és 2005 között diagnosztizáltak invazív mellrákkal, majd átlagosan 6 évig követték nyomon őket. A diagnózis időpontjában az átlagéletkoruk 59 év volt. (A mammográfos vizsgálat alapján a radiológusok négy kategóriába sorolják a keblek sűrűségét a nagyon alacsonytól a nagyon magasig.) A nők 84 százaléka a középső két kategóriába tartozik.) A nyomonkövetési időszak során közel 1800 nő hunyt el, közülük 900 mellrákban. A kutatók kiderítették, hogy a sűrűbb állagú mell nem fokozza a mellrák vagy más betegség miatti halálozás kockázatát. Az alacsonyabb sűrűség esetében azonban összefüggést véltek felfedezni a halálos kimenetel esélyeivel az elhízott, illetve nagyobb méretű tumorban szenvedő betegek esetén. Gierach szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a magasabb zsírtartalom kedvező körülményeket biztosít a daganat burjánzásához.

Dr. Anne McTiernan, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa szerint ez az eddigi legnagyobb léptékű kutatás a témakörben. "A résztvevők nagy száma miatt részletesebben át lehet tekinteni az alcsoportok jellemzőit." A szerzők által is elismert gyenge pontnak tekintette azonban azt, hogy nem álltak rendelkezésre adatok a kezelésről. Nem lepte meg az alacsony sűrűségű keblekkel megáldott elhízott nők fokozott hajlama a mellrák miatti halálra. "Az elhízással kapcsolatban már többen kimutatták, hogy gyakoribbá teszi a halálozást és a betegség kiújulását. A mellállomány az életkorral egyre ritkásabbá válik. Az alacsony sűrűség annyit tesz, hogy a mell szinte teljes egészében zsírszövetből áll, ami gyakori jelenség a változókoron átesett, elhízott nők körében."

A mellrák megelőzése érdekében fontos, hogy a nők eleget mozogjanak, ügyeljenek a testsúlyukra és rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra.


Emlőrák

Az emlőrák vagy mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. Leggyakrabban az emlő mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat. A tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok. Csak a nőket vizsgálva azonban az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az USA-ban a nők között az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a második leggyakoribb rákhoz köthető halálozási ok (a tüdőrák után). (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

bahhama ( 63 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 3. 20:32

Történet: 2010 Jan-ban műtöttek ductalis emlőcarcinomával, ER és Prog. hormonpozitiv, Her2 neg. Emlőmegtartó műtét volt, Sentinel ny.csomó pozitiv, többi eltávolitott neg. (1/6) Kemo- és sugárth. után hormonkezelést kapok, Zitazonium és Lucrin Depot. Távoli áttét nem volt.
Kezdeti tünetek: Lágyrészek:
az emlő, vagy emlőbimbó méretének, alakjának, tapintatának változása (vörösség, gödröcskék, ráncolódás)
Általános tünetek:
fáradtság, vérszegénység
Kórház, rendelő: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza (Bács-Kiskun megye, Kecskemét)
Gyógyszerek: Zitazonium, Lucrin depot
Alternatív gyógymódok:: Gerson diéta - bio répa és almalé + kávé beöntés
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Amit magamnak meg tudok szervezni, diétával, mozgással, jógával

ovics ( 68 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2010. január 11. 9:51

Történet: 13 éve fedezték fel az egyik mellemben a bimbó mögött a tejkivezető csatornán a csomót.Megműtöttek,kivették a hónalji nyirokcsomókat is.Kaptam kemoterápiát,sugarat és 5 évig Zitazóniumot.11 éve mell rekonstrukciót csináltattam.
Ma már csak évente járok kontrollra,meggyógyultam.Sosem gondoltam arra,hogy más kimenetele is lehetne ,mint a gyógyulás.Pozitivan gondolkodok,megváltozott az életfelfogásom.Ez jel volt számomra,hogy valamit nem jól csináltam.Most szervezem egy olyan klub létrejöttét,ahol rákbetegek rendszeresen találkozhatnának egymással,előadásokat hallgatnánk,hastáncolnánk,különféle hobbinak hódolhatnánk,kirándulnánk.
Meggyógyult:    igen

ovics ( 68 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2010. január 11. 9:44

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, csökkent tanulási képesség, írásképtelenség, -nehézség, új memóriatartalmak kialakításának képtelensége
Lágyrészek:
az emlőbimbó váladékozása (véres, átlátszó, sárgás, zöld, gennyes)
Általános tünetek:
fogyás
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Zitazónium
Meggyógyult:    igen

kamilla0404 ( 52 éves nő ) Galgahévíz , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2009. szeptember 11. 20:33

Történet: 5 éve műtöttek, nyirok csomó áttétem nem volt,jól voltam a kezelések alatt is...se hányinger se semmi:)
s köszönöm jól vagyok
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar
Lágyrészek:
az emlő, vagy emlőbimbó méretének, alakjának, tapintatának változása (vörösség, gödröcskék, ráncolódás)
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer
Keringés és légzés:
horkolás, magas vérnyomás
Szájüreg:
ínygyulladás
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), testsúlytöbblet
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, viezeletcsepegés
Keringés és légzés:
magas vérnyomás
Kórház, rendelő: Pestmegyei Flór Ferenc Kórház (Pest megye, Kistarcsa)
Gyógyszerek: vérnyomás csökkentők, kemó, sugárkezelés
Alternatív gyógymódok:: culevitet szedtem ,abban hittem:)
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: nem kellett

cséva67 ( 53 éves nő ) Pusztaszabolcs , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2009. augusztus 20. 22:49

Történet: 2008 júniusában műtöttek,teljes emlő eltávolítás történt.8 kemoterápián és 28 sugárkezelésen vagyok túl.Nemrégen túlestem
egy petefészek műtéten,de ez már megelőzés céljából történt.Minden sorstársamnak kitartást,gyógyulást kívánok,pozitív hozzáállást és hogy a humorérzéküket ne veszítsék el soha!!Ezúton szeretném megköszönni az Onkológiai Intézet dolgozóinak lelkiismeretes munkáját.Elsősorban az engem kezelő orvosoknak.KÖSZÖNÖM!!!!
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, közönyösség, lehangoltság, letargia, lobbanékonyság, memóriazavar, negatív érzések, nemi vágy csökkenése, szédülékenység, szorongás, unalom, üresség érzése, vitakeresés
Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, idegi labilitás, immunrendszer gyengülése, izomfájdalom, kezek és lábak zsibbadása, váll vájdalom
Szem:
látáscsökkenés
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, emlő fájdalom, fáradtság, immunrendszer gyengülése, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, levertség, szorongás, végtag fájdalom
Kórház, rendelő: Országos Onkológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Nebilet, L-thyroxin, Tamoxifen
Alternatív gyógymódok:: Kemoterápia alatt Béres cseppet szedtem,jól karban tartotta a vérképemet.Nem hiszek a "csodaszerekben". Sok zöldség-gyümölcs,és sok folyadék.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: jobb karom miatt gyógytornászhoz járok,mivel nyiroködémám van.