A nők borfogyasztása növeli az emlőrák okozta halálozás kockázatát - állítják olasz kutatók.
A kutatók 264 hölgyet tanulmányoztak, akiket 1987 és 2001 között diagnosztizáltak emlőrákkal. Rendelkezésre álltak életmódot jellemző adatok is, például a diagnózis előtti alkoholfogyasztási szokások. A vizsgálati alanyokat három csoportra osztották, az elsőbe azok kerültek, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, a másodikba azok, akik naponta 13 grammot vettek magukhoz (mérsékelt), a harmadikba pedig azok, akik napi 13 grammnál többet fogyasztottak (nagy mennyiség).
Ezután ennek függvényében elemezték a 10 éven belüli halálozási adatokat, és a túlélési arányokat. Megállapították, hogy az alkoholt nem fogyasztóknál a túlélési arány 88, míg a mérsékelt ivóknál 89 százalék volt. Ugyanakkor a napi 18 grammnál többet fogyasztóknál a tízéves túlélés csupán 65 százalék volt, mely különbség statisztikailag is szignifikánsnak bizonyult.