Cukorbetegség

Több a cukorbeteg a kukoricaszirupot használó országokban


Ahol az üdítőkben, a süteményekben és a feldolgozott élelmiszerekben előszeretettel használnak magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, ott nagyobb arányban fordul elő a diabétesz - derült ki egy új kutatásból. A szakértők szerint ez nem azt jelenti, hogy az édesítő rosszabb lenne a többi alternatívánál.

A tanulmány ugyan nem ok-okozati viszonyt tárt föl a kukoricaszirup és a cukorbetegség között, a végkövetkeztetés alapján a kórkép kettes típusa 20 százalékkal magasabb arányban fordul elő ott, ahol ezt a bizonyos édesítőt használják. Az adalékanyag fokozott bevitele és a diabétesz kockázata közötti összefüggést nem befolyásolja az egyén összes cukorfogyasztása és testtömege. A szerzők feltételezik, hogy valamilyen konkrét kémiai összefüggés áll a jelenség hátterében. "A kukoricaszirup magas fruktóztartalmának lebontása lehet a kulcs" - magyarázta a kutatást vezető Michael Goran, a Dél-Karolinai Egyetem professzora.

A kettes típusú cukorbetegséget jellemzően az elhízáshoz köti az orvostudomány, és világszerte vezető haláloknak számít. Goran professzor és csapatának becslései szerint 2030-ra a Föld lakosságának 8 százaléka diabéteszes lesz. Az arány növekedése elsősorban a fejlett országokat sújtja, ahol a nyugati kultúra jelenlegi elvárásainak megfelelően óriási a szénhidrát-fogyasztás.

De vajon minden cukor egyforma a szervezetünk szempontjából? A friss tanulmány alapján nem, mivel a fruktóz más anyagcsereúton halad keresztül, mint a glükóz. Előbbit a máj az inzulintól függetlenül bontja le, és onnan rögtön zsírrá alakulhat. Jelen kutatás 199 nemzet 20 éven felüli tagjainak testtömegindexét, illetve a cukorbetegség előfordulását vette górcső alá. A BMI, a napi kalória- és cukorbevitel összehasonlítható volt a kukoricaszirup-fogyasztásra való tekintet nélkül. Mégis több diabéteszes beteget találtak ott, ahol a táplálkozás része volt ez az adalékanyag. Az amerikaiak a világ első számú fogyasztói, évente fejenként csaknem 25 kilogramm kukoricasziruppal. Az 1990-es években az ottani élelmiszerek cukortartalmának kétötödét adta ez az alternatíva, s ma is igen népszerű. A lista második helyén Magyarország szerepel, fejenként majdnem 21 kilogrammos fogyasztással, majd Szlovákia, Kanada, Bulgária és Belgium következik. A kukoricaszirupból Indiában, Szlovéniában, Litvániában, Írországban és Svédországban fogy a legkevesebb.

A legelöl található országokban 8 százalék volt a diabétesz előfordulásának aránya, szemben a leghátul lévő 6,7 százalékával. Ez a különbség egyötödnyi ugrást jelent, ami jelentős. A mindennapi táplálkozás nyelvére lefordítva így fogalmaztak a szakértők: "Van a jó, a rossz és a csúf fruktóz. Az almában található vegyület a jó, a sima cukorban lévő a rossz, a kukoricaszirup pedig a csúf.

Az élelmiszeripar képviselői azonban súlyosan hiányosnak ítélik meg Goran professzor és csapatának munkáját.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 67 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem