Cukorbetegség

Remény a vesekárosodásban szenvedő cukorbetegeknek


A legújabb vizsgálatok eredményei szerint az új DPP4 gátló készítmény hatékony vércukorszint szabályozást biztosít a nem célértéken lévő 2-es típusú diabéteszes betegek számára. Az új terápia további előnye, hogy dózismódosítás nélkül adható a betegeknek, függetlenül vese- és májfunkciójuktól.

Az eredményekről az Amerikai Diabetes Társaság 2011. évi tudományos konferenciáján számoltak be a szakértők. Az új, naponta egyszer szedendő antidiabetikum hatásos, biztonságos és jól tolerálható. A korábbi hasonló terápiákkal ellentétben a bélcsatornán keresztül távozik a szervezetből, így nem terheli a vesét és a májat.

Az új gyógyszer önmagában és más - a cukorbetegség kezelésére szokásosan alkalmazott - gyógyszerekkel kombinálva is hatásos. Olyan betegek esetében is eredményes, akiknél a diéta és a testmozgás nem elegendő, vagy a jelenlegi kezelés nem biztosít megfelelő vércukorszintet. A 2-es típusú diabéteszhez gyakran társuló vese- illetve májkárosodás jelentős mértékben korlátozza a választható antidiabetikumok körét - ezen betegek számára is megoldást jelent az új készítmény, amely károsodott vese- illetve májfunkció esetén is dózismódosítás nélkül alkalmazható.

A vizsgálatok alátámasztották, hogy az új gyógyszer hatékonyan csökkenti a HbA1c szintet, nem okoz súlygyarapodást és nem növeli a hipoglikémia kockázatát, emellett mérsékli a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.

A 2-es típusú diabétesz világszerte riasztó ütemben terjed: a cukorbetegség becslések szerint 285 millió embert érint, akiknek 90%-a 2-es típusú diabéteszben szenved. Becslések szerint Magyarországon mintegy 1,1 millió cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

Az új, 2-es típusú diabéteszeseknek adható készítmény jelenleg európai törzskönyvezésre vár. Amennyiben az Európai Bizottság elfogadja az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását, ez lesz az első DPP-4 gátló, amely beszűkült vese- vagy májműködésű betegek kezelésekor is változatlan dózisban adható. A kezelés már számos országban - többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban - elérhető a betegek számára, s új terápiás lehetőséget jelent a vesekárosodott cukorbetegek kezelésében.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem