Cukorbetegség

Összefügg a cukorbetegség az éhínséggel


A legújabb kutatási eredmények szerint a huszadik században a nagyobb éhínségek idején születettek körében magasabb a diabétesz előfordulási aránya.

Stefan Thurner, a Santa Fe Intézet külsős munkatársa kollegái segítségével és egy 8 milliós osztrák orvosi adatbázist felhasználva az 1917 és 2007 között születettek körében vizsgálta meg a cukorbetegség előfordulási arányát. 2006-ban és 2007-ben a vizsgáltak közül 325 000-en részesültek diabétesz-kezelésben.

Az eredmények szerint Ausztria bizonyos területein duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulása azoknál, akik a három nagyobb éhínséggel járó időszakban születettek. Ezzel szemben a kiemelten veszélyeztetett régiókhoz képest a diabétesz előfordulása szinte jelentéktelen volt az éhínség által kevésbé érintett területeken.

A tudósok szerint az éhínség idején születettek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegség szempontjából, ami egyértelműen bizonyítja a magzati és kora csecsemőkori megfelelő táplálkozás fontosságát.

Thurner professzor, aki a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársa, a Proceeding of the National Academy of Sciences című tudományos lapban publikálta kutatási eredményeit.

Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem