Cukorbetegség

Nem függ össze a változókor és a cukorbetegség


A menopauzának rendkívül csekély befolyása van arra, hogy egy nőnél kialakuljon a cukorbetegség - állapította meg egy tanulmány.

Akár természetes úton következik be a menstruáció elmaradása, akár a petefészkek eltávolítása okozza, az ezen átesett nők nincsenek a korábbinál nagyobb mértékben kitéve a diabétesz veszélyének. A kutatók 1 237 középkorú nő vizsgálata után jutottak erre a következtetésre.

"A menopauza nem növeli meg a cukorbetegség esélyét. Ez csupán az idősödés egy lépése, semmi extra kockázatot nem rejt magában." - mondta el a kutatás vezetője, Catherine Kim, a Michigani Egyetem munkatársa. 

Korábban úgy gondolták, hogy a klimax utáni magasabb tesztoszteronszint könnyen vezethet diabéteszhez. Az új kutatás ennek ellentmond. A vizsgálatban részt vevő nők valamennyien glükóz-intoleranciában szenvedtek, amely a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Kiderült azonban, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel és az életforma megváltoztatásával minimálisra csökkenthető a baj megjelenésének kockázata.

A menopauza a menstruációs ciklus befejeződését, egyben a teherbeesés lehetőségének megszűnését jelenti. Átlagosan 50 éves kor körül következik be.

A kutatás az amerikai Diabétesz Prevenciós Program keretében zajlott. Külön érdekessége, hogy mind a természetes úton, mind a petefészek-eltávolítás következtében lezajlott klimaxot megfigyelte, ám az adatokat külön kezelték. A korábbi vizsgálatokba vagy csak egyik csoportot vonták be, vagy nem tettek különbséget közöttük.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a változókor előtt álló nők 11,8 százalékánál jelent meg a cukorbetegség, addig a természetes módon klimaxolók körében ez az arány 10,5, a műtéten átesettek között pedig 12,9 százalék volt. Azoknál azonban, akiknél az operációt követően megszűnt az ösztrogén termelődése, és az életformájukon is változtattak, rendkívül kevés esetben, mindössze 1,1 százalékban alakult ki a betegség. Mindez különösen meglepő annak fényében, hogy a petefészek-eltávolítás után a legtöbb nő hormonpótlást kap, az orvosok szerint pedig különösen ki vannak téve mindenfajta egészségi problémának. Éppen ezért ebben a témában még további kutatások szükségesek.

"Fontos, hogy az orvosok felhívják betegeik figyelmét az életforma megváltoztatásának szükségességére, és arra, hogy a menopauza nem jelenti azt, hogy cukorbetegek lesznek." - vélik a kutatók.

A tanulmány a Menopause című folyóirat augusztusi számában jelenik meg.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem