Cukorbetegség

Megelőzhető a cukorbetegek érkárosodása


A Lund Egyetem (Svédország) munkatársai felfedezték, hogyan lehet meggátolni a cukorbetegekben kialakuló szív- és érrendszeri károsodás kialakulását.

Régóta ismert, hogy a magas vércukorszint fokozza a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor ennek háttere nem volt teljes mértékben világos. A láncreakciónak, melyet a magas vércukorszint indít be és az érkárosodás a végeredménye, egyik kulcseleme az NFAT fehérje lehet. Maria Gomez és munkatársai állatkísérletekben mutatták be, hogy cukorbeteg egerekben az NFAT aktivitásának egy immuncsökkentő kezelőszerrel történő gátlása kivédi az általános érelmeszesedés kialakulását, ugyanakkor a beavatkozás nem érinti a vércukor szintjét.

Az anyag csupán az erekben blokkolja az NFAT-t, más sejtekben érintetlenül hagyja azt, így viszonylag kevés mellékhatással kell számolni. Emellett a hatás csak az aktív NFAT molekulán jelentkezik, vagyis a meszes plakkok kialakulását csak cukorbeteg állatokon lehetett befolyásolni, más okból jelentkező magas vércukorszint esetén nem - legalábbis ezt állítja a PLOS ONE oldalain megjelent tanulmány.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem