Cukorbetegség

Kiadós reggelivel megelőzhető a cukorbetegség és a magas vérnyomás


Mindenki ismeri a mondást: reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. A kutatók most megerősítették ezt a népi bölcsességet - sőt még számokkal is kifejezték a fogyókúrára gyakorolt pozitív hatásait.

Az Obesity szaklapban közzétett kutatás során a Tel-Avivi Egyetem munkatársai két csoportra osztották a résztvevő nőket: az első csoport a kalóriabevitel nagy részét reggelire, a másik pedig vacsorára kapta, miközben 12 héten keresztül vizsgálták az alanyokat.

Kiderült, hogy a reggelinek más előnyei is vannak. A kiadós reggelit fogyasztókban jelentős mértékben csökkent az étvágyért felelős grelin hormon szintje. Esetükben az inzulin, a vércukor és triglicerid szint is nagyobb mértékben csökkent, mint a kiadós vacsorát fogyasztó alanyokban. Ráadásul a reggelizők nem tapasztalták a vércukorszint nagy kiugrásait, ami az étkezések után jellemzően bekövetkezik.

A kutatók szerint nem az elfogyasztott élelmiszer, hanem az étkezés időpontja gyakorolja a legnagyobb hatást az egészségünkre. Az étkezés időpontja tehát a kutatást vezető Daniela Jakubowicz szerint befolyásolja azt, ahogyan a szervezetünk feldolgozza a táplálékot.

A kísérlet végére a reggelizők átlagosan 9 kilogrammot, míg a vacsorázók csak 3,5 kilogrammot fogytak.

A szervezet napi bioritmusa, a cirkadián ritmus, szabályozza a testünk anyagcseréjét. A mostani eredmények arra utalnak, hogy az étkezés megfelelő időzítése nagy szerepet játszhat az elhízás kontrollálásában, és általánosságban elősegítheti az egészséges életmódot.
 


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem