Cukorbetegség

Fahéj: jótékony vagy káros a cukorbetegeknek?


Több tanulmány foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy milyen hatással bír a fahéj fogyasztása a kettes típusú diabétesszel küzdőkre. Kiderül, eldőlt-e a kérdés!

Bár néhány korábbi tanulmány arra utalt, hogy a fahéj segíthet a vércukor- és a koleszterinszint csökkentésében, a kutatók szerint felelőtlenség a cukorbeteg embereknek ezt a fűszert ajánlani.

43 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt tanulmányozása során a kutatók azt találták, hogy a fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítők nem változtatták meg sem a vércukor-, sem az inzulin- sem a koleszterinszintet három hónapon keresztül sem.

A felfedezés, melyet a Diabetes Care folyóiratban publikáltak, ellentétes néhány korábbi tanulmánnyal, amelyek azt állították, hogy a fahéj segíthet a cukorkontrollban. Egy kettes típusú cukorbeteggel foglalkozó közlemény azt állította például, hogy a napi étkezés fahéjjal való kiegészítése sokat csökkentett a vizsgált betegek vércukor- és koleszterinszintjén.

Más, korábbi kísérletek pedig azt sugallták, hogy a fahéj megnöveli a testi sejtek érzékenységét az inzulinra, márpedig a kettes típusú diabétesz éppen ezen inzulin receptorok számának és érzékenységének csökkenése miatt alakul ki.

Arra is van bizonyíték, hogy a fahéj lassítja az emésztést, ami mérsékelheti az étkezést követő vércukorszint-emelkedést.

A kísérletben, amit az Oklahomai Egyetem kutatói végeztek, véletlenszerűen jelöltek ki kettes típusú cukorbetegeket, akik vagy fahéj kapszulát, vagy placebót szedtek három hónapon keresztül. A fahéjat szedő csoport naponta két kapszulát kapott, melynek mindegyike 500 milligrammot tartalmazott a fűszerből, míg a placebo csoport búzaliszt-kapszulákat szedett, ugyanilyen adagolásban. A Dr. Steve M. Blevins vezette kutatócsoport szerint a kísérlet végén nem volt különbség a csoportok átlagos vércukor-, inzulin- vagy koleszterinszintje között.

A korábbi tapasztalatokkal ellentétes eredménynek az oka valószínűleg a csoportok összetételében keresendő - magyarázza Blevins és kollegái. A legtöbb páciens ebben a kísérletben különböző gyógyszeres kezelést is kapott; míg egy korábbi, a fahéjat hasznosnak találó tanulmány esetén a betegek nem szedtek semmilyen egyéb szert. A kutatók szerint a továbbiakban még különböző faktorok tanulmányozására is szükség van, meg kell vizsgálni többek között azt, hogy a különféle étrendek, vagy gyógyszerek mellett van-e jótékony hatása a fahéjnak a cukorbetegség kezelésében. "Addig sem ajánlhatjuk a fahéjat a teljes amerikai populációban a kettes típusú cukorbetegség kezelésére" - írja a szerző.