Cukorbetegség

Cukorbetegséget okozhat az alváshiány


A rendezett alvásritmus nemcsak abban segít, hogy napközben kiegyensúlyozottnak és kipihentnek érezzük magunkat - a legújabb kutatások szerint elhízott fiatalok esetében a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentheti.

A Philadelphiai Gyermekkórház kutatóinak vizsgálatai szerint napi 7 és fél - 8 és fél óra alvás elősegíti a vércukorszint szinten tartását. Ennél több, vagy kevesebb alvás azonban már abnormálisan magas vérglükóz-értéket eredményez.

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem képes elegendő inzulint termelni a bevitt glükóz lebontásához és szállításához - állítják az Amerikai Diabétesz Szövetség szakértői. A felesleges cukor ilyenkor felszaporodik a vérben és további komplikációkat hozhat létre.

A tudósok a mostani kutatás során összesen 62 túlsúlyos fiatalt vizsgáltak meg alváslaboratóriumukban.

A szakértői ajánlás szerint egy átlagos tinédzsernek napi 9, egy felnőttnek pedig napi 7-9 óra alvásra lenne szüksége. Kisgyerekek esetében a napi szükséges alvásmennyiség akár 11 óra is lehet. A Mayo Klinika ajánlása szerint a várandós nők is jobban teszik, ha a terhesség alatt sokat alszanak.

Az Országos Alvási Alapítvány vizsgálatai szerint az alváshiány növelheti a testtömegindexet (BMI), a depresszióra és a függőségi betegségekre való hajlamot, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem