Cukorbetegség

A zöldségek csökkentik az I-es típusú cukorbetegség kockázatát


A terhesség alatt sok zöldséget fogyasztó anyák gyermekei kisebb valószínűséggel betegszenek meg I-es típusú cukorbetegségben - állítják svéd kutatók. Ez az első vizsgálat, amely igazolja az összefüggést, azonban még további kutatásokra van szükség.

Hilde Brekke, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Intézetének klinikai dietetikusa munkatársaival 6 ezer 5 éves gyermeket vizsgált, akik között 3 százalékban fordult elő az I-es típusú cukorbetegség illetve találtak a betegséget megelőző állapotra utaló antitesteket. Ezen gyermekek édesanyja a terhessége során kétszer nagyobb valószínűséggel fogyasztott kevés zöldséget.

"Nem állíthatjuk biztosan, hogy maguk a zöldségek fejtik ki ezt a védő hatást, azonban más tényezők, például az anya iskolázottsága nem magyarázzák az összefüggést" - mondta el Brekke. Az I-es típusú cukorbetegség pontos oka még nem ismert, a tudósok szerint immunfolyamatok, környezeti toxinok és genetikai variációk is felelősek lehetnek. A betegség az egész világon előfordul, de Finnországban és Svédországban a leggyakoribb.

A tanulmány a Pediatric Diabetes folyóirat online kiadásában olvasható.