Cukorbetegség

A hétvégi lustálkodás növelheti a cukorbetegség kockázatát

Medipress


Már az is csökkenti a vércukorszintet szabályozó vegyület termelődését, ha az ébredés ideje olykor eltér egy kicsit - derül ki egy friss kutatásból.

Az ébredés időpontjának változása ráadásul nemcsak a 2-es típusú diabétesz veszélyét növeli, hanem a szívbetegségét is.

Régóta ismert tény, hogy a több műszakban dolgozók egészségi állapota rosszabb, mert a munka folyton megszakítja a természetes cirkadián ritmusukat.

A mostani vizsgálat során úgy találták, hogy kedvesebb a vércukorszintet csökkentő vegyület azoknak a felnőtteknek a vérében, akik változó időpontban ébrednek. A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban megjelent kutatás az első, mely nem műszakban dolgozóknál veszi górcső alá az úgynevezett „társadalmi jetlag" jelenségét.

A szerzők szerint a vezetőknek érdemes lenne számításba venni, hogy a pihenés ideje kihat a dolgozók egészségére.

„A társadalmi jetlag az egyéni cirkadián ritmus és a külső időbeli elvárások eltérését jelenti. Ez az első olyan kutatás, ami kimutatja, hogy a nem szélsőséges eltérés is anyagcsere-problémákat okozhat. Hozzájárulhat többek között a túlsúly, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához is" – fogalmazott Dr. Patricia Wong, az amerikai Pittsburgh-i Egyetem munkatársa.

A kísérlet során 447 főt figyeltek meg, akik mindannyian 30 és 54 év közöttiek voltak, s legalább heti 25 órát dolgoztak az otthonuktól távol. Aktivitás- és alvásmérő karkötővel rögzítették a tevékenységeiket.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem