Cukorbetegség

A fiatalkori cukorbetegség és az alkohol


A gyermekkorban kezdődő cukorbetegség halálozása az utóbbi évtizedekben lényegesen csökkent, de a fiatal felnőttkorban cukorbajossá válók sokszor drog vagy alkohol áldozataivá válnak. Finn kutatók szerint ez főleg a mai társadalom túlságosan megengedő viselkedésének következménye.

    A gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődő, egyes típusú cukorbetegség gyakran súlyos egészségügyi problémát, gyakoriak a szövődményei. A korai fölismerés és a korszerű kezelés azonban lényegesen megváltoztatta a betegek túlélési esélyeit.

Valma Harjutsalo és munkatársai ezt a változást mérték fel Finnországban, ahol az 1-es típusú cukorbetegeket a diagnózis pillanatától gondosan nyilvántartják. A munkacsoport 17 306 cukorbeteg sorsát vizsgálta, akik 1970 és 1999 között még nem múltak el 30 évesek. A betegek egészségi állapotának alakulását átlagosan 21 éven keresztül követték.

Az adatok azt mutatták, hogy 1970 és 2007 között a gyermekkorban kezdődő cukorbetegség kezelési eredményei jelentősen javultak, sokkal kevesebb fiatal beteg halt meg, mint a korábbi időszakban. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy ritkábban fordultak elő a cukorbaj szövődményei, mint a régebbi évtizedekben.

A kedvező gyermekkori eredményeket beárnyékolta, hogy a fiatal felnőttkorban cukorbeteggé váló páciensek sorsa ugyanebben az időszakban határozott romlást mutatott. A finn statisztika azt igazolta, hogy fiatal felnőttkorban az 1-es típusú cukorbetegek halálozása növekedett, és a halál oka az esetek 39 százalékában alkoholizmus vagy kábítószer volt.

"Ezek az adatok világosan mutatják, milyen fontos a szoros orvos-beteg kapcsolat és a fiatal betegek folyamatos tájékoztatása az alkohol veszélyeiről, különösen a jelenlegi társadalomban, ahol a rendszeres és gyakran jelentős alkoholfogyasztás általánosan elfogadott" - írják dolgozatukban a kutatók, melyet a British Medical Journal közölt.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem