Cukorbetegség

A cukorbetegség növeli a demencia kockázatát


Azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, nagyobb valószínűséggel alakul ki a szellemi hanyatlás (demencia) valamilyen formája, például Alzheimer-kór - állítják a Kjusui Egyetem munkatársai.

Yutaka Kiyohara professzor és munkatársai mintegy 1000 japán egyénre kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy a cukorbetegek 27 százalékánál alakul ki demencia, szemben a normál vércukorszinttel rendelkezők 20 százalékával. A cukorbetegség előtti stádium (szakszóval prediabétesz) - mely a vércukorszint kismértékű emelkedését jelenti - szintén kockázatfokozó tényezőnek bizonyult. Mivel a 2-es típusú cukorbetegek száma globálisan egyre fokozódik, a felfedezés kiemelt jelentőséggel bír.

Az 1988 és 2003 között végzett vizsgálatról a Neurology legfrissebb számában számolnak be. A tanulmány 1017 férfira és hölgyre terjedt ki, akik 60 évnél idősebbek voltak. A vércukorteszttel megállapították, hogy az alanyok a cukorbeteg, vagy a cukorbetegség előtti stádiumba tartoznak. Az utánkövetési periódus átlagosan 11 éves volt. Összességében 232 esetben alakult ki a demencia valamilyen formája, például Alzheimer-kór, éreredetű elbutulás, vagy egyéb. A 150 cukorbetegből 41-eben alakult ki demencia, a normál vércukorszinttel rendelkező 559 egyénből álló csoportban 115-nél, míg a cukorbetegséget megelőző stádiumban 308-ból 76 esetben regisztráltak szellemi hanyatlást. Az elemzések szerint már napi kétórás magas vércukorszint is fokozza a kockázatot, ezért a szakértők felhívták a figyelmet a megfelelő vércukor-kontroll fontosságára.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése megfelelő étrendből, rendszeres testmozgásból, illetve gyógyszeres kezelésből áll. A betegség súlyosságától függően alkalmazzák a tablettás szereket, illetve az inzulininjekciót.

Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem