Baba-mama

Valós veszély a fulladás a kisgyerekek számára


Bár az idegentest okozta fulladás viszonylag ritka a kisgyermekek körében, a veszély nagyon is valós - derült ki egy új kutatásból. Az ilyen esetek mortalitása körülbelül 3 százalék és ez a szám évek óta változatlan maradt.

Dr. Rahul K. Shah, a George Washington Egyetem Orvosi Karának gyermek fül-orr-gégésze 2003-as adatokat elemzett, melyek szerint abban az évben 2800 amerikai kisgyermeket kezeltek idegentest okozta légúti elzáródással, az esetek 42 százalékát valamilyen étel okozta. Az átlagéletkor 3 év volt, azonban a páciensek fele 2 év alatti volt. Évente 2800, 3 éven aluli gyermek hal bele légúti elzáródásba az Egyesült Államokban.

"A szülőknek tisztában kell lenniük a kockázatokkal és megelőző intézkedéseket kell tenniük" - mondta el Shah. Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság ez év elején egyes termékek, például a cukorkák és a hotdogok kinézetének megváltoztatására szólította fel az élelmiszergyártókat a fulladásveszély csökkentésének érdekében, továbbá helyezzenek el figyelmeztető feliratokat a veszélyes élelmiszerek, például a cukorkák, a mogyoró, a magyoróvaj és a hotdogok csomagolásán.

A szakértők azt javasolják, hogy ne tegyünk semmilyen tárgyat a kiságyba. A baba körülbelül hat hónapos korától képes megragadni dolgokat és úgy fedezi fel a világot, hogy mindent megpróbál a szájába venni. A szakemberek szerint ha egy tárgy átfér egy vécépapírgurigán, azt a baba be tudja gyömöszölni a szájába, ezért ügyeljünk arra, hogy ne kerülhessen a gyermek keze ügyébe. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a balesetek akár másodpercek alatt megtörténnek, így ne csak akkor tartsuk távol a veszélyes tárgyakat a kisgyermektől, ha épp nem vagyunk mellette, de akkor is, amikor együtt vagyunk.