Baba-mama

Terhesség emlőrák után?

betegszoba.hu


A fiatal emlőrákos nőknek a szakemberek általában azt javasolják, hogy legalább két évet várjanak a diagnózis felállítása és a kezelés után a következő terhességgel. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói szerint azonban nem biztos, hogy feltétlenül szükséges ilyen hosszú türelmi időszakot tartani.

Az emlőrák kezelése utáni teherbeesésről már több tanulmány is napvilágot látott, és a szakemberek szerint a terhesség biztonságos azon nők számára, akik daganata nem volt túlságosan előrehaladott. Azt azonban kevés kutatás vizsgálta eddig, hogy mikor érdemes gyermeket vállalni a betegség után- és a bizonytalanság miatt a nőgyógyászok legalább két éves szünetet javasolnak, elsősorban azonban a súlyosabb daganatos betegek érdekében.

Az ausztrál kutatást vezető Angela Ives 123, 15 és 44 év (átlagéletkor: 35 év) közötti emlőrákos nő kórtörténetét kísérte figyelemmel. A nők mindegyike vállalt legalább egy gyermeket a daganatos betegség diagnózisa után: húszan a diagnózis felállítása után hat hónapon belül, negyvenketten 7 és 24 hónap közt, és 61-en pedig két évvel azután estek teherbe.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy azok, akik legalább hat hónappal a diagnózis után estek teherbe a daganatos alapbetegség lefolyása enyhébb volt, ún. túlélési arányuk jobb volt azokhoz képest, akik egyáltalán nem vállaltak gyermeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a terhesség védőfaktor az emlőrákkal szemben, hanem inkább azt mutatja, hogy a kevésbé súlyos beteg nők gyermekvállalása nem veszélyes, és a magukat egészségesebbnek érző nők hajlamosabbak megpróbálkozni a gyermekvállalással.

'Ha egy nő tisztában van betegsége prognózisával, és ez a prognózis kedvező, akkor úgy tűnik, nem szükséges várni a terhességgel'- mondja Ives. 'Nagyon fontos azonban, hogy a szándékát megvitassa kezelőorvosával, mielőtt teherbe esik'- tette hozzá.

'Nem hiszem, hogy bárki is úgy gondolhatja, hogy a terhesség, ami egy egész szervezetet érintő, hormonokban nagyon gazdag időszak kedvező hatású lehet az emlőrákra'- mondta a tanulmány kapcsán Eugenia Calle, az Amerikai Onkológus Társaság tagja. 'Sokkal inkább arról van szó, hogy a magukat egészségesnek érző nők meg mernek próbálkozni a gyermekvállalással'- tette hozzá.

Calle elmondta, hogy a nőgyógyászok körében általános két éves türelmi idő a diagnózis vagy a kezelés után nem kötelező, sőt a szakma még ajánlást sem fogalmazott meg ebben a témában. A szakember szerint a szóban forgó ausztrál kutatás eredményei nem elegendőek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le belőle a korai terhesség biztonságosságáról, mert a vizsgálatba bevont alanyok száma túlságosan kicsi, így túl nagy szerepe lehetett a véletlennek.