Baba-mama

Terhesen se együnk két fő helyett


Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a kismama kettő helyett eszik terhessége során, később nehezen fog megszabadulni a rárakódott súlyfeleslegtől, és ezzel saját és gyermeke egészségét is kockáztatja.

A Bristol Egyetemen készült tanulmány - amely az American Journal of Clinical Nutrition című lapban fog megjelenni - arról is beszámolt, hogy a súlygyarapodás természetes jelenség, amely együtt jár a magzat növekedésével, ugyanakkor semmi nem indokolja, hogy bárki a szokásosnál több kalóriát fogyasszon terhessége első hat hónapja során. Az utolsó három hónapban már indokolt a napi kétszáz kalóriatöbblet, ami megfelel egy gyümölcssalátának, egy joghurtnak vagy egy cukormentes müzlinek. A tanulmányból az is kiderült, hogy akik a javasoltnál többet híztak várandósságuk során, tizenhat évvel később háromszor nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak. Ugyanakkor azok a kismamák, akiknek egészséges mértékben gyarapodott a súlya, sokkal kisebb valószínűséggel híztak el később.

A tanulmány szerzője, Dr. Abigail Fraser beszámolt róla, hogy az eleve túlsúlyos kismamák hajlamosabbak terhességük során is többet enni a kelleténél, ami később komoly gondokhoz vezethet, ezért szükséges lenne a terhesgondozás során is jóval nagyobb figyelmet szentelni a várandós anyukák súlygyarapodására.