Baba-mama

Tejpor, a csecsemők hormonszintjének felelőse


Közép-Kínában amiatt aggódnak a szülők és az orvosok, hogy a tejport tartalmazó bébiételek a lánygyermekek idő előtti mellfejlődéséhez vezethetnek, állítja a média. A kisgyermekek esztradiol és prolaktin hormonszintje szokatlanul magas értéket mutatott, írja a China Daily.

Orvosi kísérletek során 3 kislány hormonszintjét mérték meg: az alanyok 4 éves és 15 hónapos köztiek voltak, és mindegyiküket ugyanazzal a bébiétellel tápláltak születésük után. A mért értékek meghaladták a felnőtt nők átlagos hormonszintjét, tudósít a China Daily. "

A csecsemőkben lévő hormonmennyiség határozottan komoly problémára utal. A szülőknek fel kellene hagyniuk azzal, hogy gyermekeiket ezzel a készítménnyel táplálják, és szükség van a tejpor analizálására is" - mondta Yang Qin, a Hubei Szülészet és Gyermekkórház gyermekgondozási osztályának főorvosa. Ennek ellenére a helyi élelmiszerbiztonsági szervek elutasítottak egy szülői kérést - hogy vizsgáljanak ki egy, a keleti Qingdao városban megalapozott, Synutra cég által gyártott készítményt- mondván, hogy nem kezdenek vizsgálatba csupán fogyasztói utasításra.

Még mindig kint van a polcokon a tejpor
A gyanús bébitápszert még mindig árulják- alacsonyabb áron- a Hubei tartomány fővárosában, Wuhanban, és minden aggodalom ellenére Peking üzleteinek polcain is megtalálhatóak, írja a Global Times.

A Synutra ragaszkodott álláspontjához: termékeik biztonságosak. "Nem adtunk hozzá semmiféle ember által létrehozott hormont, vagy illegális összetevőt a gyártás során - állítja a cég. Azonban a gyermekeknél mért esztradiol és prolaktin hormonok szintje szokatlanul magas értékeket mutatott. Wang Dingmian, a déli Guangdong provincia tejipari vállalatának egykori elnöke szerint a hormonok még a szarvasmarhák tenyésztésénél léphettek be az élelmiszerláncba. Wangot idézve: "Mivel Kínában már az állatállományok műveléséhez használt hormonok alkalmazásának betiltásáról szóló szabályzaton dolgoznak, hazudnánk, ha azt állítanánk, a hormonokat senki nem használta."

2008-ban világszerte visszahívták a kínai tejtermékeket, miután napvilágra került, hogy széleskörben és illegálisan hozzáadott, műanyagokhoz használatos melamint tartalmaztak, hogy ezáltal fehérjetartalmuk magasabbnak tűnjön. 22 kínai tejipari cég termékeiben találtak melamint, mely hatalmas botrányt robbantott ki. Legalább 6 csecsemő haláláért, és 300 000 kínai gyermek megbetegedéséért hibáztatták a kínai tápszergyárakat.