Baba-mama

Szabadon szoptathatnak a brit nők

betegszoba.hu


Kormányrendelet engedélyezi a nőknek Nagy-Britanniában, hogy nyilvános helyen, így buszon vagy étteremben is szoptathassák kicsinyeiket - közli az InfoRádió. A döntés azután született, hogy a múlt héten egy huszonhárom éves anyának megtiltották gyermeke szoptatását - egy egészségügyi intézmény várótermében.

Az erkölcseikre büszke briteknél már már számos botrányt okozott hogy valaki nyilvános helyen akarta megetetni gyermekét. Most azonban kormányzati döntés született arról, hogy senki nem korlátozhatja az anyákat abban, hogy megszoptassák gyermeküket. A birt anyák ezentúl éttermekben, múzeumokban vagy akár a tömegközlekedési eszközökön is megszoptathatják gyermeküket; a kormányrendelet már csak azért is nagy jelentőséggel bír, mert Nagy Britanniában a legalacsonyabb a gyermeküket saját tejjel szoptató nők száma. A kormány változtatna ezen a helyzeten, hiszen az anyatej jótékonyan hat a gyermek fejlődésére, immunrendszerére és ellenálló képességére.

Az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint a gyermek féléves korig kizárólag anyatejet, egyéves korig pedig túlnyomó részt anyatejet kell kapjon az egészséges fejlődés érdekében.