Baba-mama

Segítség a terhes és függő anyáknak


A Kaiser Permanente Intézet kutatása szerint az alkohol- és drogproblémákkal küzdő terhes anyák elkerülhetik a függőségükből adódó szülési komplikációkat, ha elég korán, még az első trimeszter alatt segítséget kapnak a leszokáshoz.

A túlzott alkoholfogyasztás, a drogfüggőség és a dohányzás komolyan megnövelheti a terhes anyák szülési komplikációinak, elsősorban a koraszülés kialakulásának esélyeit. Dr. Nancy Goler szülész-nőgyógyász és kollegái kutatásai szerint az egyik legfontosabb eszköz a problémás anyák kezelésében a leszoktató programok és megelőző kezelések alkalmazása.

A kutatásban összesen 50 000 állapotos nő vett részt, akik közül 2100-an valamilyen függőségi probléma miatt keresték fel a Kaiser Permanente intézetét. Az eredmények szerint azok a nők, akiknek még az első trimeszter során sikerült megszabadulniuk káros szenvedélyüktől, ugyanolyan esélyekkel indultak neki a terhesség későbbi szakaszainak, mint az egészséges kismamák. Így sem a koraszülés, sem más szülési rendellenességek kialakulásának esélyei nem növekedtek.

"A terhességi gondozásnak fontos részét kellene hogy képezze a kismamák függőségi betegségeinek prevenciója és kezelése, hiszen csak így biztosíthatjuk a születendő gyermek egészségét, és a szülési komplikációk elkerülését" - nyilatkozta Dr. Goler.