Baba-mama

Nehezen ismerik fel a gyermekkori stoke-ot


Gyermekeknél is felléphet stroke (gutaütés) és ezek akár ismétlődhetnek is, jellemzően egy hónapon belül - állítják amerikai kutatók. Az első stroke-okat azonban gyakran nem ismerik fel és a gyermek az ismétlődésig nem is kap kezelést.

Az ischémiás stroke akkor jön létre, amikor az agyban található vagy az odavezető valamelyik érben elzáródás vagy összehúzódás alakul ki. Dr. Rebecca Ichord, a Philadelphiai Gyermekkórház Stroke Programjának vezetője munkatársaival összesen 90 gyermeket követett nyomon, akik átlagéletkora 6 év volt. Valamennyiüket stroke-kal kezelték 2003 és 2009 között. A gyerekek 13 százalékánál lépett fel ismételt gutaütés, leggyakrabban az első utáni egy hónapon belül, a csoport felénél azonban már csak az ismételt esetet diganosztizálták.

"A stroke nemcsak az időseknél jelentkezhet, hanem már kisgyermekkorban is felléphet"- magyarázta Ichord. "Eredményeink azt mutatják, milyen fontos a mielőbbi diagnózis, hogy időben megkezdődhessen a kezelés és megelőzhető legyen az újabb stroke."

Gyermekkorban a stroke rendszerint más betegségek szövődményeként lép fel, például sarlósejtes vérszegénységben vagy diagnosztizálatlan szívbetegségben. Az ostorcsapásos nyaki sérülések is károsíthatják az artériákat és elősegíthetik a vérrögképződést. A stroke tünetei megfelelnek a felnőttekben tapasztalhatóknak: általában hirtelen látás- vagy beszédzavar, instabil járás, az arc vagy a test egyik felének gyengesége jelentkezik. Gyermekeknél azonban a tünetek nehezen elkülöníthetők lehetnek, a vizsgálatok nehezebben kivitelezhetők és a kis betegek nem tudják pontosan leírni tüneteiket.

A stroke sürgősségi kezelése általában a légzés és a keringés biztosításából, intravénás folyadékpótlásból és az agyi keringés javításából áll. Aszpirinnel és "vérhigítókkal" csökkenthető az ismétlődés veszélye, a felépüléshez pedig elengedhetetlen a rehabilitáció.

A kutatók az Amerikai Stroke Szövetség 2010-es San Antonió-i konferenciáján számoltak be eredményeikről.