Baba-mama

Mire képes a csecsemő agya?


Egy friss tanulmány szerint, hiába, hogy az egészen kicsik látszólag még csak gügyögni képesek, elméjük valójában már meglepően kifinomult elvárásokat alkot az őket körülvevő eseményekkel kapcsolatban.

A Massachusetts Műszaki Egyetem tudósa a világ különböző tájairól származó munkatársaival együttműködve kifejlesztett egy olyan számítógépes modellt, amelynek segítségével a még beszélni nem tudó csecsemők bizonyos helyzetekre történő reakcióit képesek megjeleníteni. 

Hatvan egyéves gyermeket vonta be a kutatásokba, amely során megfigyelték, hogyan reagálnak azokban a helyzetekben, ahol a számukra bemutatott tárgyak nem a várt módon "viselkedtek". Az egyik kísérlet során például négy tárgyat - három kéket és egy pirosat - láthattak a kicsik, amelyek egy tárolóban mozogtak ide-oda. Kis idő múltán a jelenetet eltakarták előlük, majd az egyik tárgyat egy nyíláson át kivették a tárolóból. A tanulmányból az derült ki, hogy amikor nagyon rövid időre takarták el a képet - alig fél másodpercre -, a gyerekek azon döbbentek meg, ha a tároló nyílásától legtávolabb eső tárgy tűnt el. Ha két másodpercig tartott a takarás, azon csodálkoztak, ha a piros tárgy tűnt el.

A vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy a csecsemők agyában előre lejátszódnak bizonyos forgatókönyvek, és előre elképzelik, hogy egy adott helyzetnek mi a legvalószínűbb kimenetele.

A kutatás egy nagyobb vállalkozás része, amely során három, hat és tizenkét hónapos gyerekeknek az őket körülvevő világgal kapcsolatos reakcióit kívánják feltérképezni. Az eredmények talán közelebb juttatják a kutatókat ahhoz, hogy mi működik másképp egy autista gyerek agyában, mint az egészséges társaiéban.

A tanulmány a Science című folyóirat májusi számában olvasható.