Baba-mama

Mérgező anyagok a nők anyatejében?

betegszoba.hu


A rendkívül mérgező poliklórozott bifenilekhez (PCB) hasonló szennyezőanyagok kerültek a japán nők anyatejébe - állítja egy japán kutatócsoport.

A kutatócsoport szerint a poliklórozott/brómozott koplanáris bifenilek (Co-PXB) valószínűleg élelmiszer által kerültek az anyák testébe, a tengeri halak húsa ugyanis gyakran szennyezett ezzel az anyaggal. A felfedezést a Tokióban rendezett 'Dioxin 2007' konferencia keretei között ismertették.

Az orvosok most azt szeretnék, ha a hatóságok felvennék a klórozott koplanáris bifenileket is azok közé a rendkívül mérgező anyagok közé, amelyeket a 'Dioxinok Elleni Rendkívüli Intézkedések' törvény keretein belül különös gonddal ellenőriznek. Állításaik szerint a klórozott koplanáris bifenilek legalább olyan mérgezőek, mint a PCB.#img1#

"Bebizonyítottuk, hogy ez a vegyület az ember szervezetére is ártalmas lehet" - nyilatkozta Ota Soichi, a Setsuna Egyetem professzora, a kutatás vezetője. "Valószínűleg a tengeri halak fogyasztása okozza a szennyezést, a világ vizeiben ugyanis sajnos gyakran előfordul Co-PXB szennyezés."