Baba-mama

Koraszülött babák légzésproblémái

betegszoba.hu


Sok koraszülött baba szembesül komoly egészségügyi kihívásokkal, melyek közül az egyik a légzésprobléma. A kutatók azonban azt állítják, hogy a viszonylag egészséges koraszülöttek tüdőfunkciója is hiányos, mely elhúzódhat egészen kétéves korukig, vagy még tovább.

"Kimutattuk, hogy az egészséges babák légzésfunkciója az első hónapokban visszaesik, és ez az állapot meg is marad az első két évben. A korábban megszülető egészséges csecsemőknél a tüdő méretéhez képest kisebb a légutak mérete." - magyarázta Marcus Herbert Jones, a kutatás résztvevője, a Pontifica Universidade Catolica do Rio Grande do Sul Egyetem professzora. A kutatást az American Journal decemberi számában jelent meg.

A koraszülött csecsemők kevésbé fejlett tüdővel rendelkeznek, mint az időre született babák, de a kutatók nem voltak biztosak abban, hogy a koraszülöttek ezt a lemaradást behozzák-e születés után. A kutatók ennek kiderítésére 26 koraszülöttet vizsgáltak, akik a terhesség 30. és 34. hetében születtek. 10 hónapos korukban összehasonlították tüdőfunkciójukat a normál időre született babákéval, majd megismételték a vizsgálatot 15 hónapos korukban.

Kiderült, hogy a tüdejük mérete és kapacitása közel megegyezett a babáknak, azonban a koraszülött csecsemőknél a légúti funkciók nem működnek olyan jól.

Rendkívüli módon azt is kimutatták a kutatók, hogy azok a koraszülött babák, akik jobban fejlett tüdővel jöttek világra, kevesebb kiegészítő oxigénkezelést kaptak, mégis komolyabb légzési problémáik voltak, mint azoknak a babáknak, akik elnyújtottabb oxigénkezelést kaptak.

"Az én olvasatomban ez azt jeleni, hogy a koraszülöttek kiegészítő oxigénszükséglete a tüdő fejletségi szintjének egyik mérőszáma lehet." - mondja Dr. Jones. A terhesség alatti dohányzás is kimutathatóan gyengíti a csecsemők légzési funkcióit a koraszülöttek és a normál időre született babák esetében is.

Dr. Jones és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a koraszülött csecsemőknél a tüdejük méretéhez képest a légutak fejletlenek, ez okozza a légzési nehézséget, emellett azonban kimutatható volt tüdőzörej is a hörgőkben.

A szakértők további kutatásokat javasolnak, hogy kiderüljön, a koraszülött csecsemőknél miért lép fel ismétlődően légzési probléma.