Baba-mama

Koraszülést okoz a stressz


A traumás stresszt követő megbetegedés (PTSD - poszttraumatikus stressz-betegség) emeli a koraszülés kockázatát, de 800 amerikai nő vizsgálata alapján megemelkedik a kis súlyú újszülöttek születési aránya is. A szorongó édesanyáknak, akiknek valami szomorú történt környezetükben, az átlagnál körülbelül 200 grammal kisebb súlyú gyermekük született. A Michigani Egyetem kutatói szerint a PTSD-t figyelembe kellene venni a terhesgondozás során is.

A vizsgálatba bevontak fele afroamerikai származású volt. "A Michiganban született afroamerikai származású gyermekek 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel születnek koraszülöttként, mint a többi gyermek" - magyarázza Julia Seng professzor, aki a kísérleteket vezette.

"Épp ezért, a PTSD, melyet egyébként is kezelni kellene, és elég gyakran érint afroamerikaiakat és más kisebbségeket, magyarázatot szolgálhat az eltérő perinatológiai eredményekre. Ha idejekorán kiszűrjük a veszélyben levőket, segíthetünk a terheseknek" - véli John Thorp, a cikket megjelentető BJOG szerkesztője. "Fontos, hogy javítsuk az eredményeket a nagy kockázattal bíró csoportokban, erre az egészségügyben dogozók figyelmét is fel kell hívni".

A PTSD-en átesett kismamák különleges figyelmet igényelnek, a folyamatos ellenőrzések biztosíthatja a legjobb eredményeket az édesanya és gyermeke számára. Ki kell emelni a veszélyben levőket, és szülés előtt még többet kell őket támogatni. A közlemény a BJOG An International Journal of Obstetrics & Gynaecology című szaklapban jelent meg, 839 hölgy adatai alapján készült. PTSD-ben szenvedő, negatív életeseményt átélt, de pszihés eltéréseket nem mutató illetve negatív életeseményt át nem élt hölgyet vizsgáltak. Az első csoportban született gyermekek körülbelül 200 grammal kisebbek voltak bármelyik másik csoport gyermekeinél. Ezen alacsony értékek összefüggtek azzal is, hogy az édesanyát bántalmazták-e gyermekkorában.