Baba-mama

Kizárólagos szoptatással megelőzhető a gyerekkori asztma


Azok között a gyerekek között, akiket legalább hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplálnak, kevesebb az asztmás - derült ki egy új tanulmányból.

Korábbi eredmények alapján a szoptatás csökkenti az asztma valószínűségét, de ez attól is függ, hogy milyen hoszú ideig szoptat az édesanya. Azok a gyerekek, akiket édesanyja csak rövid ideig szoptat, vagy nem kizárólag szoptat, gyakrabban tapasztalnak asztmás tüneteket 4 éves korukig.

Holland kutatók 5000 gyereket vizsgáltak, akiket különböző módon szoptattak egy éves korukig. Nézték, mennyi ideig szoptak és mikor kaptak tejet vagy szilárd táplálékot is mellé. 4 éves korukig követték a gyerekeket, hogy kiderüljön, vannak-e asztmás tüneteik. A közlemény online jelent meg az European Respiratory Journal-ban.

Azok között a gyerekek között, akiket nem anyatejesen tápláltak, többször fordult elő asztmás típusú légzés, rövidebbek voltak a légvételeik, többször volt száraz köhögésük, kínozta őket légúti váladékozás első négy évük során, mint azok között a gyerekeket között, akik hat hónapos korukig kizárólag szoptak. Azok, akik egyeltalán nem kaptak anyatejet, másfélszer gyakrabban lettek aszmásak és voltak váladékosak a légútjaik. Ugyanez volt igaz azokra a gyerekekre, akik az anyatej mellé tejet illetve más szilárd táplálékot is kaptak.

"A kizárólagos szoptatás hossza és a légúti megbetegedések kialakulása az első négy életév során független a légúti fertőzésektől és allergiás megbetegedésektől. Az eredmények is a legalább hat hónapig tartó kiárólagos szoptatás jelentőségét hangsúlyozzák a fejlett országokban is" - mondta el a cikk szerzője, Dr Agnes Sonnenschein-van der Voort, a rotterdami  Erasmus Egészségügyi Központ kutatója. A szerzők szerint további vizsgálatokat kell végezni, hogy a szoptatás életen át tartó védő hatását megismerjék a különböző típusú asztmák esetében.


Asztma

Az asztma olyan krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a légutak igen érzékenyek és erősen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdőnket. Az asztma a gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegség világszerte. Az utóbbi időkig előfordulási gyakorisága növekedett, az elmúlt években stagnálni látszik. Elsősorban a fejlett nyugati országokban gyakori; az egyes országok között nagy különbségek észlelhetőek, 0,5%-tól 10%-ig. Az előfordulási gyakoriság valószínűleg összefügg a nyugati életvitellel.

Eddigi bejegyzések

nnekati ( 73 éves nő ) Zirc , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 28. 8:04

Történet: Asztmás tüneteim egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkeztek. A gyógyszert lecseréltük, de akkor már későn volt. Nehezen tudom elfogadni betegségemet.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, influenzaszerű tünetek
Keringés és légzés:
fulladásrohamok, hörgőgörcs, köhögés, légszomj, terheléskor légszomj
Beszéd, hang:
rekedtség
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, mellkasi fájdalom, testsúlytöbblet
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, légszomj
Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség
Beszéd, hang:
rekedtség
Kórház, rendelő: Veszprém Megyei Önkormányzat Tüdőgyógyintézete (Veszprém megye, Farkasgyepű)
Gyógyszerek: Seretide Diskus, Foster, Ventolin
Meggyógyult:    nem

salamon ( 77 éves férfi ) Sopron , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. június 26. 11:02

Történet: Bár Hajós professzor mondta: ki soká fullad soká él , de kivánom betegtársaknak e szimptóma elkerülését.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
kóros köpet, légszomj, nehézlégzés
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
köhögés, légszomj, mellkasi zörej
Kórház, rendelő: Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: diaphillin inj. tabl. Prednisolon tabl. Inhalátorok
Alternatív gyógymódok:: tengerparti gyógykezelések /Heiliigendamm / Sós inhaláció Bad Salzungen / .Vizkúra / Güsse , Wassertreten /, légzőizmok masszázsa. Kékestetőn voltam 6 alkalommal. majd elköltözés a betegséget kiváltó makro és mikro környezetből
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: a betegséget kiváltó tényezők / levegő szennyezettség , fizikai és idegi megterhelés , megfázás, felső léguti infekciók/ elkerü- lése és megtanulni az adott krónikus betegséggel való együttélésre .

Samu ( 46 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 24. 11:49

Történet: A kezelőorvosom csak gyógyszert ír fel 3 havonta, allergiavizsgálatra 5 éve küldött, a tüdőmet utoljára 3 éve hallgatta meg. (akkor éppen fulladtam amikor a rendelésre érkeztem)
Kezdeti tünetek: Szem:
égő szem, könnyezés
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, hörgőgörcs, köhögés, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, mellkasi zörej, nehézlégzés, orrdugulás, stridor (sípoló légzés), szaglászavar, szívdobogás érzés, tüsszögés, zihálás
Fül, orr, gége:
középfülgyulladásra való hajlam
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, hörgőgörcs, köhögés, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, mellkasi zörej, nehézlégzés, orrdugulás, stridor (sípoló légzés), szapora szívműködés, szívdobogás érzés, tüsszögés, zihálás
Fül, orr, gége:
középfülgyulladásra való hajlam
Kórház, rendelő: Nyírő Gyula Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Symicort, Ventolin
Alternatív gyógymódok:: Akupunktúra 13 évesen - egy év tünetmentesség
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Jelenleg is folyamatosan szedek gyógyszert, fulladás ritkán jelentkezik (havi 1-2 alkalom) allergiás panaszok (orrfolyás, könnyezés stb,) folyamatos