Baba-mama

Készülj a szülésre


A kórház felé száguldó taxi, benne egy rémült kismama óriási pocakkal. Alighogy megáll az autó, az anyukát hordágyra teszik, s a következő képkockán már boldogan mosolyog, kezében az újszülöttel. Biztosan te is láttál már ilyen és ehhez hasonló képsorokat- a mozivásznon. A valóság általában egészen másfajta forgatókönyvet ír, a szülés ugyanis- főleg, ha az első babádat várod- egy több órás folyamat, éppen ezért érdemes felkészülni rá. Ha tudod, mit jelentenek tested jelzései, mit miért tesz az orvos, milyen fájdalomcsillapító és a baba útját megkönnyítő eszközökből válogathatsz, akkor a szüléssel kapcsolatos félelmeidet is kordában tarthatod.

A legtöbb kismama- természetes módon- aggódik a baba egészségéért, és tart a fájdalomtól, mert nem tudja, mennyire fog fájni, milyen természetű fájdalommal kell megküzdenie, s hogy a fájdalomcsillapító módszerek nem veszélyesek-e a babára nézve.

A fájdalom gyermeked világrajövetelének természetes velejárója; amikor a pici megérett a nagy találkozásra, benne és benned is olyan hormonok termelődnek, amelyek összehúzódásra késztetik méhizmaidat. Ezek az összehúzódások az idő előrehaladtával egyre sűrűbben jelentkeznek, és egyre tovább tartanak. Mindez okkal történik; az összehúzódások között tágul a méhszáj, a szorgos izommunka pedig támogatja a baba előrehaladását a szülőcsatornában. Vagyis; gyermeked minden egyes fájással közelebb kerül a külvilághoz- hozzád! Útját többféleképpen segítheted; egyrészt, ösztöneidre hallgatva keresd meg a számodra legmegfelelőbb pozíciót. Sokan a függőleges testhelyzeteket részesítik előnyben, melyekben a baba súlya egyenletesen oszlik el, a lefelé irányuló nyomás fokozatosan tágítja a szülőcsatornát és a gátat. A pici akadálytalan előrehaladását megkönnyíti az is, ha mérséklődik a hüvely és a baba között fellépő intenzív súrlódás. Pontosan ezt a célt szolgálja a Dianatal szülészeti gél, amely a súrlódás csökkentésével jelentős mértékben képes leredukálni a szülési időt, ezzel mindkettőtöket megkímél egy elhúzódó szülés lehetséges veszélyeitől, ráadásul rövidebb ideig kell elviselned a fájdalmakat.

A vajúdás időtartamát ugyan nem csökkenti, de fájdalmaidon enyhít az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás, az epidurális érzéstelenítés (EDA). Ennek lényege, hogy a gerinc és a külső gerincvelő-burok közötti, ún. epidurális térbe fecskendezett anyag blokkolja a fájdalomérzetért felelős idegek ingerületátadó funkcióját. Fontos, hogy csupán az érzet változik, a méhizmok továbbra is keményen dolgoznak, tehát az EDA a szülés menetét általában nem befolyásolja.

A helyi érzéstelenítés a kitolási szakaszban nyújthat segítséget, ugyanis a hüvelyt érzésteleníti. Ilyenkor az orvos a hüvelyfalba, illetve a szeméremideg környezetébe, ritkább esetben pedig a hüvelybe injekciózza a gyógyszert, amely nincs hatással sem a magzat életfunkcióira, sem a te izommunkádra, ezért nem lassítja a vajúdást. Nem így a vénába juttatott gyógyszerek, melyek téged és a picit egyaránt "elbágyasztanak", ezért ezt az eljárást a vajúdás aktív szakaszában, és semmiképp sem közvetlenül a szülés előtt alkalmazzák.

Több megoldás kínálkozik abban az esetben is, ha természetes fájdalomcsillapítást szeretnél. Ott van például a rendkívül népszerű, a ’60-as évekből származó Lamaze-módszer, amely a ritmikus légzés elsajátításán keresztül fejti ki fájdalomérzetet gyengítő hatását, vagy a Bradley-módszer, mely abból indul ki, hogy az altatásos műtétek alatt nem érzünk fájdalmat. Utóbbi- különféle relaxációs technikákkal- megtanít annyira ellazulni, hogy a fájdalmat sokkal tompábbnak érzed majd még úgy is, hogy közben öntudatodnál vagy.

Bárhogy is döntesz, ne szégyellj kérdezni, sem a szülés alatt, sem a várandósság hónapjaiban! Térképezd fel a rendelkezésre álló módszereket és eszközöket, hogy babád könnyebben, és a lehető legnagyobb biztonságban szülessen meg!

www.dianatal.hu