Baba-mama

Jó hatással van a szívre és az agyra a zsírsavakkal dúsított tápszer


A Kansas Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat (LCPUFA) tartalmazó csecsemőtápszerek elősegítik az agy és a szív egészséges fejlődését.

A randomizált, kétszeresen-vak kutatás során 122 csecsemőt 12 hónapig négy különböző fajta tápszerrel etettek: ebből három eltérő mennyiségben tartalmazott telítetlen zsírsavakat, egyben pedig egyáltalán nem voltak hosszú szénláncú zsírsavak.

A csecsemők pulzusszámát és vizuális érzékelését megvizsgálva John Colombo és Susan Carlson kutatók rájöttek, hogy a telítetlen zsírsavakkal dúsított tápszeren élő csecsemők kognitív képességei fejlettebbek, szívük általános állapota pedig jobb, mint azoké, akik az LCPUFA nélküli tápszert kapták.

A tudósok a mindössze 0,3 százaléknyi zsírsavat tartalmazó tápszert fogyasztó csecsemők esetében is tapasztalták a kognitív képességek és a szívműködés megerősödését. "Egyértelmű, hogy a hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak fogyasztása elősegíti az agy és a szív fejlődését" - nyilatkozta Dr. Colombo. A kutatásban felhasznált docosahexaenoic-sav egy esszenciális zsírsav, ami segíti az agy és a szem fejlődését, de egy átlagos étrend nem tartalmaz elegendő mennyiséget belőle.   

A kutatás részletes leírása a Pediatric Research című szaklap 2011 októberi számában olvasható.