Baba-mama

Járványos gyermekbénulás

betegszoba.hu


Egészségügyi tisztviselők elmondása szerint Pakisztán déli kikötővárosában, Karachiban újabb járványos gyermekbénulásos esetet regisztráltak, ezúttal egy nyolchónapos fiú betegedett meg.

A mostani már a harmadik P1 típusú (bénulást okozó) poliovírus-fertőzés Pakisztánban ebben a hónapban. Az előző kettőt a jelenleg háború sújtotta észak-nyugati Swat-völgyből jelentették, ahol a bizonytalan helyzet akadályozta meg a rendszeres oltást. A legutóbbi polioeset, mely Közép-Karachi szomszédságában alakult ki, megdöbbentette a hatóságokat, ezért külön találkozót hívtak össze péntekre, hogy megtárgyalják a betegség visszaszorításának tervét.

"Megerősíthetem, hogy P1 típusú poliovírus-fertőzést találtunk Sadar városában egy nyolchónapos fiú vizsgálatakor" - nyilatkozta az AFP-nek Mazhar Khamisani orvos, aki a Kiterjesztett Vakcinációs Program Sindh tartományi igazgatója. Azt is elárulta, hogy a június 10-i mintákat a fővárosban, Islamabadban a Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársai negatívnak találták, ezért továbbküldték egyet az Egészségügyi Világszervezet genfi laboratóriumába. "Ma kaptuk meg a WHO megerősítését Genfből" - mondta el Khamisani, aki szerint az első vizsgálatok szerint, a még mindig élő gyermek megkapta a szükséges védőoltásokat. Idén Pakisztánban már összesen 18 járványos gyermekbénulás esetre derült fény. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a járványos gyermekbénulás az egész világon már csak Nigériában, Indiában, Pakisztánban és Afganisztánban forul elő mint nem behurcolt betegség.