Baba-mama

Hogyan táplálkozunk helyesen terhesség alatt?


Egy, az 'Addiction' című szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakulnak ki függőségi problémák és egyéb mentális panaszok azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a fogantatásuk idején nem jutott elegendő táplálékhoz.

A Bouman GGZ és a Rotterdami Erasmus Egyetem kutatói az 1944 és 47 közötti 'nagy téli éhínség' időszakát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatt éhező anyák gyermekeinél nagyobb eséllyel alakulnak ki addikciós és egyéb mentális problémák.

A nagy téli éhínség 1944 októberének közepétől 1945. május 12-éig tartott, és az ebben az időszakban született gyerekek körében jelentősen nagyobb a krónikus betegségek előfordulásának száma, mint az előbb vagy később születettek esetében.

Ezek között akadtak fizikai bajok is-szív- és érrendszeri betegségek-, de elsősorban a lelki betegségek száma nőtt-skizofrénia, krónikus depresszió. Hollandiára ebben az időszakban teljes embargót vezetett be az akkor hatalmon lévő német kormány, melynek következtében több mint 22000-en éhenhaltak.

A napi étel fejadagok tápértéke ebben az időszakban alig haladta meg az 1000 kalóriát. Összehasonlításképpen, egy egészséges nő normál kalóriabevitele átlag napi 2300 kalória, egy férfié 2900. Várandós anyáknak ennek akár a kétszeresére is szükségük lehet a terhesség és a szoptatás idején.

Az újabb kutatások szerint a magzatok agya nem képes megfelelően fejlődni, ha az anya nem jut elegendő táplálékhoz a terhesség ideje alatt. Ez a magyarázata a mentális problémák nagyobb számú előfordulásának.

"A fejlődő országokban a mai napig nem ritka, hogy várandós anyák éheznek, ez pedig nem csak rájuk, de születendő gyermekükre is rendkívül káros" - nyilatkozta a tanulmány egyik írója, Ernst Franzek.