Baba-mama

Hízásra hajlamosít a fogamzásgátló

betegszoba.hu


A Texas Egyetem legújabb kutatásai szerint a depo medroxyprogeszteron acetátot (DMPA) - leginkább fogamzásgátló injekció néven ismert - használó nők átlagosan öt kilót szednek fel az injekció alkalmazása közben, testzsír arányuk pedig 3,4 százalékkal növekszik a kezelés hatására.

A kezelést megszakító, és más, nem hormonális alapú fogamzásgátlóra váltó nők a vizsgálat ideje alatt (három év) visszanyerték eredeti súlyukat. A kutatók szerint a DMPA kezelés következtében felszedett súly nagysága nagyban függ attól, hogy meddig alkalmazták a fogamzásgátló injekciókat.

A DMPA egy háromhavonta injekcióval beadott hormon alapú fogamzásgátló, amelyet az Egyesült Államokban közel kétmillióan használnak. A DMPA viszonylag olcsó, biztonságos, és nem igényel napi odafigyelést, mint a fogamzásgátló tabletta.

"A nők és kezelőorvosaik mostantól jobban teszik, ha figyelembe veszik a DMPA káros hatásait a fogamzásgátlási módszer kiválasztásakor" - nyilatkozta Dr. Abbey Berenson, a Texas Egyetem nőgyógyász professzora.

"A legnagyobb probléma, hogy a DMPA növeli a hasi zsírmennyiséget, ami megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj és az agyvérzés kialakulásának valószínűségét" - nyilatkozta Dr. Berenson.

A kutatás során 703, 16 és 33 év közötti nőt vizsgáltak meg, akik DMPA-t, valamint más hormonális (tabletta) és nem hormonális (óvszer) fogamzásgátló módszert alkalmaztak. A három csoport összehasonlításánál kiderült, hogy a DMPA-t alkalmazó nők körében kétszer annyi volt az elhízottak száma, mint a másik két csoportban. "Ez komoly aggodalomra adhat okot, az elhízás ugyanis növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta Dr. Berenson.

Berenson professzor elmondása szerint egyelőre nincs egyértelmű magyarázat a DMPA és az elhízás közötti kapcsolat tisztázására.