Baba-mama

Gyógynövények védhetnek meg a szülés utáni elvérzéstől


Dán kutatók több olyan gyógynövényt is beazonosítottak, melyek segíthetnek leküzdeni a szülés utáni elvérzést.

Több olyan növényt is tanulmányoztak, melyeket illegális terhesség-megszakításokhoz alkalmaznak Tanzániában. A laboratóriumi tesztek szerint több növény is összehúzódásra serkenti a méh szöveteit, épp ezért a vérzés elállítására is alkalmasak lehetnek. Az új ismereteket szeretnék átadni Tanzánia vidéki részein, ahol helyenként igen nehézkes orvosi ellátáshoz jutni.

Évente nagyjából 350 000 nő vérzik el a szülést követően. Afrikában minden 16. nő életét veszti a terhesség során, de néhány országban ennél is rosszabb a helyzet: nyolc asszonyból egy nem éli túl a gyermekáldást. Az ok a rossz orvosi ellátás. Vagy nem tudják megfizetni a kezeléseket, vagy egyszerűen túl messze laknak az egészségügyi intézményektől. A méhösszehúzódást segítő gyógynövények ismerete az egyetlen mentőöv az elmaradott, elhagyatott vidékeken.

A Koppenhágai Egyetem Gyógyszertudományi Karának tudósai 22, abortuszt előidéző növényt vizsgáltak patkányokból származó szöveteken. Közülük jó néhány váltotta ki ugyanazt a reakciót, mint a kontrollszerként használt acetilkolin. "A vizsgált növények fele erőteljes összehúzódásra késztette a méhszövetet, míg 11 kivonat sűrű kontrakciókat idézett elő. 7 növénynél mindkét hatást megfigyeltük." - magyarázta Anna K. Jäger adjunktus, aki egyébként etnogyógyszerész, vagyis különféle kultúrák tradicionális gyógymódjait vizsgálja.

Az eredményeket fel fogják használni egészségügyi promóciós célokra Afrikában. Ennek érdekében szeminárium-sorozatot terveznek a tanzán hagyományos gyógyítók és bábák számára. Tanzániában az abortusz illegális, ezért az asszonyok a kuruzslókhoz fordulnak. Az Odense Egyetemi Kórház munkatársa, Vibeke Rasch helyi bábákkal folytatott beszélgetései nyomán 22 olyan gyógynövényt ismert meg, melyet azok nők használnak, akik művi úton nem vetethetik el gyermeküket. Ezek közül kettőt a hüvelybe kell helyezni, a többit pedig teaként vagy kivonatként fogyasztják el.

Az Emberek és Gyógynövények című projekt keretében a kutatók megvizsgálják, hogy a hagyományos gyógyászatban használt növények rendelkeznek-e gyógyszerjellegű hatásokkal. Fontos kiválasztani a hatásos szereket, ugyanakkor kiszűrni a hatástalan vagy egyenesen káros társaikat. A cél az, hogy tudásukat megoszthassák a gyógyítókkal és a felhasználókkal a lehető legtöbb afrikai helyszínen.