Baba-mama

Fogyasztóműtét után tanácsos egy évet várni a gyermekvállalással


Szakemberek azt javasolják, hogy a testsúlycsökkentő műtétek után legalább egy évet várjanak a nők a teherbeeséssel. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy előrejelzések szerint 2015-re várhatóan 24-ről 28 százalékra fog emelkedni azoknak az elhízott nőknek az aránya, akik gyermekvállalásra alkalmas életkorban vannak, miközben a különféle testsúlycsökkentő műtétre vállalkozó nők száma is egyre nő.

A The Obstetrician & Gynaecologist című lap januári számában megjelent tanulmány során a kutatók számos olyan korábbi vizsgálatot néztek át, melyben a testsúlycsökkentő műtétek terhesség előtti, alatti és utáni hatásait, előnyeit és hátrányait vették számba. A tanulmányból kiderül, hogy azoknál, akiknek korábban súlycsökkentő műtéte volt, előfordulhatnak a terhesség alatt különféle komplikációk, egyik ilyen, hogy a gyomorgyűrű elmozdulhat, ami komoly hányást is eredményezhet.

Számos adat figyelembevételével a szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy a testsúlycsökkentő műtétek után legalább egy évig nem javasolt gyermeket vállalnia a nőknek, a vetélés aránya ugyanis a műtétet követő 18 hónapon belül 31 százalék, szemben a 18 hónapon túli időszakban vállalt terhességek esetében jellemző 18 százalékkal. A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyasztó műtéten átesett nők még terhességük előtt érdeklődjenek a különféle fogamzásgátló módszerekről, a megfelelő táplálkozásról, a megengedett hízásról és a vitaminpótlásról kezelőorvosuknál.

Amint arról a tanulmányt készítő Rahat Khan, a Princess Alexandra Kórház szülész-nőgyógyásza beszámolt, egyre több szülőkorban levő nő vállalkozik súlycsökkentő műtétre, ami alapjában véve üdvözlendő, mivel az ilyen műtétek utáni terhesség még mindig biztonságosabb, mint a vészesen elhízott állapotban történő gyerekvállalás. Fontos azonban, hogy a súlycsökkentő műtét után gyermeket vállaló nők mellett mindig álljon ott egy szakember, aki megfelelő tanácsokkal látja el a kismamát, mivel ezek a személyek továbbra is magas kockázati csoportba tartoznak.