Baba-mama

Egészségesebbek a szoptatott csecsemők?

betegszoba.hu


Ritkábban fordul elő emésztőrendszeri fertőzés a elsősorban anyatejjel táplált csecsemők körében, mint tápszert kapó társaik esetében, derül ki egy mexikói vizsgálatból, melyet a kanadai Albertai Egyetem kutatói végeztek Noreen Willows adjunktus vezetésével.

Guadalajarában 154 édesanyát és csecsemőjét vonták be abba a kutatásba, melynek során az anyatejes és tápszeres táplálás előnyeit és hátrányait hasonlították össze az emésztőrendszeri fertőzések és a vashiány szempontjából. 50 csecsemőt kizárólag tápszerrel, 55-öt részben anyatejjel, 49-et pedig elsősorban anyatejjel tápláltak hat hónapos korukig. A gyomor-bélrendszeri fertőzések tüneteiről az édesanyákat kérdezték, míg a vashiányt vérmintából állapították meg. Kiderült, hogy utóbbi csoportban mindössze 18 százalékban fordult elő emésztőrendszeri fertőzés, míg a kizárólag tápszert, vagy csak részben anyatejet kapó csecsemők körében 33 százalék volt a betegség gyakorisága.

A szoptatott csecsemők 22 százalékában állapítottak meg azonban vashiányt, míg ugyanez a szám a tápszert kapóknál mindössze 4 százalék volt. Az anyatej vastartalma köztudottan alacsony, és ha az anya szervezete sem bővelkedik vasban a szoptatás kezdetén, az csak ront a helyzeten. Mexikóban a nők 28 százalékának olyan súlyos vashiánya van, hogy az már vérszegénységet okoz. Az eredmények a The Journal of Nutrition augusztusi számában olvashatók. A szakértő az esetleges vashiány ellenére is a szoptatást javasolja, hiszen a vas pótolható, míg a gyomor-bélhurut ebben az életkorban súlyos állapothoz, akár halálhoz is vezethet. A vashiány ráadásul - egyes kutatások szerint - egyszerű módszerrel megelőzhető: mindössze egy-két perccel később kell elvágni a köldökzsinórt születéskor.