Baba-mama

Egészséges terhesség szklerózis multiplexszel is


Egy új kutatás megerősítette, hogy a szklerózis multiplexben szenvedő asszonyok éppen olyan valószínűséggel viselik problémamentesen a terhességüket, mint egészséges társaik, sőt, annak az esélye is alacsony, hogy gyermekük örökölje a betegségre való hajlamot.

A BJOG című szülészeti szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ha a beteg nő megfelelő terhesgondozásban részesül, nyugodtan bízhat a várandósság egészséges lefolyásában. "Az ilyen nők terhességét ugyanúgy kell tekinteni, mint bárki másét." - mondta el a Reuters Health-nek D. Yara D. Fagoso, a brazíliai Metropolitana de Santos Egyetem munkatársa, aki a kutatást vezette.

A szklerózis multiplex nevű rendellenesség során a beteg immunrendszere megtámadja a saját izomrostjait, így gyengeség, zsibbadás, látás- és egyensúlyozási problémák jelentkeznek. Évekkel ezelőtt az érintett nőknek azt tanácsolták, ne vállaljanak gyermeket, mivel attól féltek, a terhesség a tünetek súlyosbodásához vezet. Az utóbbi évtizedek megfigyelései azonban ennek épp az ellenkezőjét bizonyították: a beteg asszonyok tüneteik enyhüléséről vagy teljes megszűnéséről számoltak be várandósságuk idején. A jelenség oka minden bizonnyal az, hogy ilyenkor csökken az immunrendszer aktivitása, miközben a gyulladást megelőző hormonok mennyisége növekszik.

Fagoso és csoportja 22 tanulmány eredményeit vetette össze 1980-tól napjainkig. A vizsgálatokban 13 ezer nő vett részt. Azt tapasztalták, hogy noha a szklerózis multiplex tünetei évről-évre súlyosbodni szoktak, a terhesség alatt ez nem volt megfigyelhető. Az érintett asszonyok nem voltak az átlagosnál jobban kitéve a vetélés és a koraszülés veszélyének, és nem hoztak gyakrabban világra kis súlyú vagy sérült újszülötteket sem. Az egyetlen különbség, hogy körükben magasabb a császármetszések aránya - terhességeik 33 helyett 42 százalékban végződnek így.

Noha elmondható, hogy a szklerózis multiplex és a várandósság nem hatnak negatívan egymásra, a kutatók felhívják a figyelmet a körültekintő orvosi ellenőrzés fontosságára. Nem biztos ugyanis, hogy szedhetik a megszokott gyógyszereiket, hiszen a béta-inferion típusú szerről már bebizonyosodott, hogy vetését okozhat. Az is szükséges, hogy a 9 hónap alatt kismama nőgyógyásza és kezelőorvosa együttműködjön - tette még hozzá Fagoso.