Baba-mama

Boldogsághormon a szülés utáni depresszió megelőzésére


A szeretkezés és szoptatás alatt a szervezetben felszabaduló oxitocin hormon segít a szülés utáni depresszió megelőzésében.

Kutatások szerint azok a nők, akik testében várandósságuk ideje alatt alacsony volt a hormon mennyisége, nagyobb arányban szenvednek levertségtől a gyermek világra hozatala után. Rajtuk segíthet egy új, fejlesztés alatt álló tabletta.

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyák 19 százalékát érinti, akik csecsemőinek az átlagosnál magasabb az esélyük a későbbi mentális betegségekre. Éppen ezért sürgető a probléma megoldása. Svéd és amerikai kutatók szerint minél kevesebb a várandós kismama szervezetében a hormon szintje, annál valószínűbb, hogy át fogja élni a depressziót.

A kutatásba 74 egészséges terhes nőt vontak be. Két-három hónapon keresztül mérték a hormonszintjüket, és teszteket töltettek ki velük a lelkiállapotukról. A vizsgálatot gyermekük születése után két héttel ismételték meg. Az alacsony hormonszinttel rendelkező nők jóval nehezebben viselték az első heteket - áll a Neuropsychopharmacology című lapban megjelent tanulmányban.

Dr. Gunther Meinlschmidt, a Bázeli Egyetem munkatársa azt nyilatkozta, folynak a kutatások arról, hogy a várandósság alatti hormonpótlás kiküszöbölhetné-e a szülést követő problémákat. Amellett, hogy hangsúlyozta a korai felismerés jelentőségét, véleménye szerint nem biztos a siker, hiszen általában a szülés megindításához szoktak oxitocininjekciót alkalmazni.

A szülés utáni depresszió a betegség legismertebb változata, és főleg a magukra hagyott édesanyákat sújtja. Fiús anyák gyakrabban érintettek, valószínűleg azért, mert beléjük van kódolva, hogy gyermekeik "nehezebb esetek". A tünetek akár egy évig is eltarthatnak, pánikrohamokkal, illetve szélsőséges esetben öngyilkossági kísérlettel vagy a gyermek bántalmazásával járhatnak. A betegség egyik legismertebb érintettje Gweneth Paltrow, aki a fia születése utáni időszakot élete legsötétebb és legfájdalmasabb időszakának tartja.