Baba-mama

Biztonságosak a gyomorégés elleni gyógyszerek?


Az izraeli Ben-Gurion Egyetem munkatársai kimutatták, hogy az un. H2-blokkoló szerek, mint a cimetidin és a ranitidin biztonsággal alkalmazhatóak terhes nőknél a savas visszacsorgás kezelésére. A H2 blokkolók, melyek a gyomor savelválasztását gátolják, sikeresen alkazmahatóak terhes nők esetében a savas reflux, a gyomorégés, a gyomorból történő visszacsorgás és a nyelési nehezítettség kezelésére.

 Rafael Gorodischer nyugalmazott professzor szerint eleddig nem volt elégséges adat arra nézve, hogy a terápiás eljárás következtében növekszik-e a születendő magzatra irányuló kockázat.

"A H2 blokkolók használata nem társult súlyos fejlődési rendellenességekkel, melyet az egyéb okból alkalmazott abortusz során eltávolított magzatok elemzésével állapítottunk meg. A gyógyszerkészítmény nem jelentett hátrányt a szülés körüli halálozás szempontjából, nem járt alacsonyabb születési súllyal, illetve koraszülöttséggel sem" -tette hozzá Dr. Amalia Levy, a  Ben-Gurion Egyetem egészségtudományokkal foglalkozó munkatársa.