Baba-mama

Az édesanya távolléte hiperaktivitást okoz


Kísérleti egerekben az anyától való elválasztás hosszú távú hiperaktivitást és szorongást vált ki. A kutatók a BMC Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányukban ennek az új viselkedési modellnek a fejlődését mutatják be, amelyet reményeik szerint felhasználhatnak a kisgyermekkori elhanyagolás hosszú távú hatásainak vizsgálatához az emberekben.

A Yale Orvostudományi Egyetem kutatói Arthur Simen vezetésével 80 egéren tesztelték a korai anyai leválasztás hatásait. Simen szerint a bántalmazás vagy elhanyagolás okozta sanyarú gyermekkor a világ minden részén elterjedt, és jelentős közegészségügyi problémát okoz. A fiatalkori anyai leválasztás következményei mögött húzódó molekuláris mechanizmusokat azonban sajnos nem ismerjük. Ennek feltérképezéséhez a kutatók egy olyan modellt dolgoztak ki, amely több publikált protokollt ötvöz annak érdekében, hogy nagyobb valószínűséggel lehessen megfigyelni egy megbízható viselkedési hatást, ugyanakkor minimalizálják a fejlődő kicsinyek halálozását.

A módszer során az egereket a születésük utáni 2-5. napokon naponta 4 órára, a 6-16. napokon pedig napi 8 órára elválasztják anyjuktól. Korán, már a 17. napon elszakítják őket anyjuktól. Az ilyen bánásmódban részesülő állatok hiperaktivitást és szorongást mutatnak a kontroll csoport egyedeihez viszonyítva. Testtömegük és metabolitszintjük ugyanakkor nem változott, ami arra utal, hogy a megfigyelt viselkedést nem tápanyaghiány váltotta ki.

A kutatók szerint az új modell segítségével behatóbban tanulmányozhatják majd az anyai leválasztás viselkedési és neurobiológiai hatásait.