Baba-mama

Az anyatej védelmében


Táplál, orvosságul szolgál, fájdalmat csillapít, megnyugtat - minderre képes az anyatej. A szoptatás ráadásul nemcsak a baba fejlődése szempontjából fontos, hanem az édesanyában is számos jótékony folyamatot indít el. Az anyatej a kicsi védelmét szolgáló immunanyagokat tartalmaz, neked pedig - bizonyos, a szoptatás közben termelődő hormonoknak köszönhetően - segítséget nyújt abban, hogy méhed mielőbb visszanyerje szülés előtti állapotát. Lényeges tehát, hogy minél hamarabb szoptasd a babád, s jó, ha tudod, hogy a természetes, hüvelyi úton történő szülés korábbi szoptatást tesz lehetővé, mint a császármetszés.

Az anyatejben megtalálható mindaz, amire babádnak - a szereteten kívül - szüksége van; a testünk nagy részét alkotó víz, a fejlődéshez elengedhetetlen zsírsavak, ásványi anyagok, vitaminok, az érési folyamatokat ugyancsak elősegítő, energiát adó szénhidrát, az izmocskák, köztük a belső szervek izmainak táplálékul szolgáló fehérjék, a mindezek megemésztését, feldolgozását lehetővé tevő enzimek, továbbá hormonok, és a pici szervezetét védőbástyákként óvó immunanyagok. Számos kutatást végeztek az anyatej jótékony hatásairól, s az egyik vizsgálat során megállapították, hogy minél tovább kap egy baba anyatejet - és csak anyatejet - annál kisebb az esélye, hogy túlsúlyossá váljék. Úgy tűnik, hogy ez még azon babák esetében is érvényesül, akiknek édesanyja túlsúlyos, vagy diabéteszben szenved, vagyis, akik genetikailag hajlamosabbak lehetnek a túlsúlyra, illetve a diabéteszre.

Azt is megfigyelték, hogy a koraszülött csöppségek mamáinak teje gazdagabb tápanyagokban, és védőanyagokban, mint a várakozásoknak megfelelő időben világra jövő kicsik édesanyjáéban. Ráadásul, nem csupán az anyatej, hanem maga a szoptatás, illetve a szopás is számos pozitív változást indít el mindkettőtök szervezetében. Miközben babád hozzád simulva szívja magába az anyatej több mint kétszáz értékes összetevőjét, nyugtató, ellazító hatású anyagok szabadulnak fel a szervezetében.  A szopás, az anyatej tápanyagainak felszívódása, a tej édes íze, és a veled való testi kontaktus olyan folyamatokat gerjeszt, melynek eredményeképpen csökken a baba fájdalomészlelése, s ugyancsak csökken a stressz-hormonok szintje mindez pedig vélhetően a teljes szoptatási időszak alatt érvényesül! Mi több, a Te testedben is kedvező hatású; nyugtató, fájdalomcsillapító, az anyai viselkedést elősegítő hormonok termelődnek. Még a vérnyomásod is csökken szoptató anyukaként, sőt, valószínűleg a stresszt kiváltó ingerekre is jobban reagálsz, mint azok az édesanyák, akik nem szoptatják csecsemőiket. Végezetül, arról se feledkezzünk meg, hogy a szoptatás szoros fizikai kontaktust feltételez, tehát segíti a bensőséges kapcsolat, a Közted és a Babád közötti kötődés kialakulását.

Nehezebb helyzetben vannak a császármetszéssel született csöppségek, hiszen ők sok esetben inkubátorba kerülnek, s csak később édesanyjuk karjaiba. A "kései" megismerkedés következményeként a tejbelövellés várathat magára néhány napot, s elképzelhető, hogy a pici nehezebben találja meg az anyamellet. Ez azt jelenti, hogy később jut a kórokozók fenyegetését csökkenteni képes antitestekhez és védőanyagokhoz, melyek az anyatejben találhatóak, viszont hamarabb találkozik a kórházban lévő, "idegen" mikrobákkal, mint az édesanyja szervezetéből származó "ismerős"baktériumokkal. Egyes kutatók szerint a császármetszéssel "érkező" babák gyakrabban szenvednek ételallergiában, mint a hüvelyi úton megszülető csecsemők. A természet bizonyára nem véletlenül alkotta meg a hüvelyi szülést - a tudomány pedig képes segítséget nyújtani abban, hogy a szülés élményét minél halványabban árnyékolja be a fájdalom, és a komplikációktól való félelem. Két éve hazánkba is megérkezett egy szülészeti gél, amely kizárólag mechanikai úton segíti kisbabád útját úgy, hogy csökkenti a fejecskéje és a hüvelyed fala között fellépő intenzív súrlódást. A gél használatával rövidebb, biztonságosabb, kevésbé fájdalmas szülésben lehet részed Neked és Babádnak is!