Baba-mama

Anyukák! Ne idegeskedjenek!


A legújabb kutatások szerint az édesanyák negatív érzései és viselkedési formái súlyosbíthatják gyermekeik asztmatikus tüneteit.

Japán kutatók 223 édesanya állapotát kísérték figyelemmel egy éven keresztül és folyamatosan vizsgálták miként hat napi stressz-szintjük és szülői fegyelmezési módszerük 2-12 éves gyermekeik asztmatikus tüneteire.

A 7 évesnél idősebb gyerekek esetében az asztmatikus tünetek súlyosbodása az anyák túlzott védelmező magatartásával volt összefüggésben, míg a 7 évesnél fiatalabb gyerekeknél az anyák dühös alaptermészete és stresszes életvitele okozta a tünetek súlyosbodását.

"Az édesanyák feszültsége verbálisan vagy nem-verbálisan átkerül a gyerekekre is, és pszichológiai-fiziológiai úton komolyan befolyásolja az asztmatikus tünetek jelentkezését. Az állandó stressz ugyanis gyengíti az immunrendszert és növeli az allergiás reakciók súlyosságát" - nyilatkozta Jun Nagano, a Kyushu Egészségtudományi Egyetemi Intézet munkatársa.

A kutatás részletes leírása a BioPsychoSocial Medicine című szaklap október 7-i számában olvasható.


Asztma

Az asztma olyan krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a légutak igen érzékenyek és erősen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdőnket. Az asztma a gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegség világszerte. Az utóbbi időkig előfordulási gyakorisága növekedett, az elmúlt években stagnálni látszik. Elsősorban a fejlett nyugati országokban gyakori; az egyes országok között nagy különbségek észlelhetőek, 0,5%-tól 10%-ig. Az előfordulási gyakoriság valószínűleg összefügg a nyugati életvitellel.

Eddigi bejegyzések

nnekati ( 72 éves nő ) Zirc , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 28. 8:04

Történet: Asztmás tüneteim egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkeztek. A gyógyszert lecseréltük, de akkor már későn volt. Nehezen tudom elfogadni betegségemet.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, influenzaszerű tünetek
Keringés és légzés:
fulladásrohamok, hörgőgörcs, köhögés, légszomj, terheléskor légszomj
Beszéd, hang:
rekedtség
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, mellkasi fájdalom, testsúlytöbblet
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, légszomj
Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség
Beszéd, hang:
rekedtség
Kórház, rendelő: Veszprém Megyei Önkormányzat Tüdőgyógyintézete (Veszprém megye, Farkasgyepű)
Gyógyszerek: Seretide Diskus, Foster, Ventolin
Meggyógyult:    nem

salamon ( 77 éves férfi ) Sopron , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. június 26. 11:02

Történet: Bár Hajós professzor mondta: ki soká fullad soká él , de kivánom betegtársaknak e szimptóma elkerülését.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
kóros köpet, légszomj, nehézlégzés
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
köhögés, légszomj, mellkasi zörej
Kórház, rendelő: Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: diaphillin inj. tabl. Prednisolon tabl. Inhalátorok
Alternatív gyógymódok:: tengerparti gyógykezelések /Heiliigendamm / Sós inhaláció Bad Salzungen / .Vizkúra / Güsse , Wassertreten /, légzőizmok masszázsa. Kékestetőn voltam 6 alkalommal. majd elköltözés a betegséget kiváltó makro és mikro környezetből
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: a betegséget kiváltó tényezők / levegő szennyezettség , fizikai és idegi megterhelés , megfázás, felső léguti infekciók/ elkerü- lése és megtanulni az adott krónikus betegséggel való együttélésre .

Samu ( 45 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 24. 11:49

Történet: A kezelőorvosom csak gyógyszert ír fel 3 havonta, allergiavizsgálatra 5 éve küldött, a tüdőmet utoljára 3 éve hallgatta meg. (akkor éppen fulladtam amikor a rendelésre érkeztem)
Kezdeti tünetek: Szem:
égő szem, könnyezés
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, hörgőgörcs, köhögés, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, mellkasi zörej, nehézlégzés, orrdugulás, stridor (sípoló légzés), szaglászavar, szívdobogás érzés, tüsszögés, zihálás
Fül, orr, gége:
középfülgyulladásra való hajlam
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, hörgőgörcs, köhögés, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, mellkasi zörej, nehézlégzés, orrdugulás, stridor (sípoló légzés), szapora szívműködés, szívdobogás érzés, tüsszögés, zihálás
Fül, orr, gége:
középfülgyulladásra való hajlam
Kórház, rendelő: Nyírő Gyula Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Symicort, Ventolin
Alternatív gyógymódok:: Akupunktúra 13 évesen - egy év tünetmentesség
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Jelenleg is folyamatosan szedek gyógyszert, fulladás ritkán jelentkezik (havi 1-2 alkalom) allergiás panaszok (orrfolyás, könnyezés stb,) folyamatos