Baba-mama

Anyai örökség a gyermekkori túlsúly


Azok a gyermekek, akik édesanyjának vérében magas a DDE szint, az első 6 hónapban gyorsan nőnek és 14 hónapos korukra túlsúlyosak lesznek. A DDE a hosszú évek óta betiltott, a környezetben csak igen lassan lebomló DDT nevű rovarirtószer szervezetben kimutatható anyagcsereterméke.

Barcelonai tudósok 2004 és 2006 között összegyűjtött adatok alapján 518 nő eredményeit vizsgálták terhességük első harmadában. Azok a gyeremekek, akik édesanyja a terhesség előtt normál testsúlyú volt, illetve akik terhesség alatti DDE szintje magas volt (a legmagasabb értéket 100 százaléknak tekintve DDE-koncentrációjuk 75 százalék vagy magasabb volt), gyorsabban nőttek az első 6 hónapban, mint a többi csecsemő. Az ilyen módon nagyobb veszélynek kitett újszülőttek 14 hónapos korukra háromszor nagyobb eséllyel rendelkeztek magas BMI (testtömeg index) számmal, mint társaik.

Igaz, hogy csupán a gyermekek 14 százalékánál érte el a BMI az életkorra jellemző érték (felső) 85 százalékát, azonban a gyorsan növő babák közt ötször nagyobb volt a magas BMI érték kialakulásának esélye 14 hónapos korukra - attól függetlenül, hogy édeasanyjuk túlsúlyos volt-e a terhesség előtt vagy sem. A kutatók a már terhességük előtt túlsúlyos anyák DDE-szintje illetve gyermekeik súlya között nem tudtak kapcsolatot kimutatni.

Nem ez volt az első témába vágó vizsgálat, két korábbi tanulmány is kimutatta a kapcsolatot a későbbi elhízás és a szülő DDE szintje között. "Laboratóriumi vizsgálataink azt mutatják, hogy az endokrin rendszert zavaró tulajdonságokkal rendelkező kémiai anyagok megváltoztathatják az étvágyat, de emésztési változásokkal is elhízást okozhatnak" -mondta a kutatás vezetője, Michelle A. Mendez, a Környezeti Étrend Kutatóközpont tagja.

A tanulmány október 5-én jelent meg az Environmental Health Perspectives (EHP) folyóirat nyomtatás előtti internetes kiadásában.