Baba-mama

Alkoholfogyasztás terhesség alatt: a legkisebb mennyiség nem számít?


Egy új tanulmány kétségbe vonja azt a korábbi megállapítást, hogy a terhesség időszaka alatt a legkisebb mennyiségű alkoholfogyasztás is ártalmas lehet a gyerek neurológiai és pszichológiai fejlődésének szempontjából.

A kutatás keretében több mint 10 000 gyerek fejlődését követték nyomon születésüktől kezdve egészen 7 éves korukig. A megfigyelt gyerekek édesanyja a terhességük idején kis mennyiségű alkoholt fogyasztott, ami hetente legfeljebb egy-két pohár italt jelentett. A kutatási eredmények szerint ez a kis mennyiség egyáltalán nem növelte meg a mentális betegségek kockázatát.  

"Az az egyetlen probléma, hogy egészen pontosan senki nincs tisztában azzal, hogy mekkora mennyiség számít még biztonságosnak, ezért a legtöbb orvos inkább azt tanácsolja a kismamáknak, hogy egyáltalán ne igyanak alkoholt a terhesség teljes ideje alatt" - mondta Dr. Keith Eddleman, a New York-i Mount Sinai Orvosi Központ nőgyógyászati igazgatója. Korábbi tanulmányok egyértelműen igazolták, hogy a masszív alkoholfogyasztás komoly mértékben árthat a magzat későbbi fejlődésére, de az enyhe mértékű alkoholfogyasztás hatásait korábban nem vizsgálták meg alaposan.

Az Egyesült Királyságban végzett kutatás során körülbelül 10 500 gyerek fejlődését kísérték figyelemmel 7 éves korukig, akik mind a 2000 és 2002 közötti időszakban születtek. Az anyák 13 százaléka soha életében nem ivott alkoholt, 57 százalékuk a csak terhesség alatt nem ivott egy kortyot sem, 23 százalékuk kismértékben (hetente 1-2 pohár) fogyasztott alkoholt, míg közel 7 százalékuk masszívan alkoholizált a terhesség idején is. Az eredmények szerint a mérsékelt alkoholmennyiséget fogyasztó anyák gyerekeinél kevesebb viselkedési problémát regisztráltak, mint a teljesen absztinens anyák gyerekeinél, de a különbség statisztikailag elhanyagolható volt, mondta Yvonne Kelly, a tanulmány társszerzője.

A kutatás részleteit a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szülészet-nőgyógyászati szakfolyóirat áprilisi számában publikálták.