Baba-mama

A TV hátrányos a csecsemőkre?

betegszoba.hu


A kutatók és szülők véleménye régóta megoszlik avval kapcsolatban, hogy a televízió nézése rontja vagy javítja-e a csecsemők fejlődését. A héten megjelenő vizsgálati eredmények szerint egyik sem.

872 gyermek vett részt abban a felmérésben, amely nem talált összefüggést a két éves kor előtt tévénézéssel eltöltött idő és a három évesen elért fejlődés között. A gyermekek átlagosan egy órát néztek tévét naponta hat hónapos korukban és napi 1,4 órát két éves korukban - derült ki a Pediatrics című lapban megjelent cikkből.

A felmérések szerint a kétévesnél fiatalabb gyermekek 68 százaléka néz tévét vagy számítógépet egy tipikus hétköznapon. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek nem lenne szabad televíziót nézniük, miközben egyes videógyártók oktató céllal hirdetik termékeiket.

A vizsgálatban az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei, vagy akiknek az anyja alacsonyabb végzettségű, nagyobb valószínűséggel néznek tévét. A nem fehérbőrű gyermekek szintén több tévét néznek. A gyermekeken teszteket végeztek el, amely során szókincsüket vizsgálták, rajzoltak vagy tárgyakat párosítottak össze - verbális és motoros készségeik kiértékelésére 6 hónapos és 3 éves korukban.

Azok, akik több tévét néztek csecsemőkorukban, kevésbé jól teljesítették a teszteket 3 éves korukra, ám a hatás eltűnt, miután az anya végzettsége, szókincse, a család jövedelme és egyéb társadalomgazdasági  tényezők is figyelembe lettek véve.

"A szülők elképzelései ellenére, miszerint a tévénézés előnyös a gyermekek agyi fejlődésére, mi nem találtunk bizonyítékot a z első két életév alatti tévénézés kognitív előnyeiről." - írták Marie Schmidt (Gyermekkórház, Boston), a Harvard Orvostudományi Egyetem és a Harvard Pilgrim Egészségügyi Központ munkatársai.

Felfedezéseik megerősítették a korábbi vizsgálati eredményeket, melyek szerint a tévénézés nem befolyásolja a tanulmányi eredményeket a nagyobb gyermekek és kamaszkorúak körében - ameddig figyelembe vették a társadalomgazdasági tényezőket is.

Egy másik felmérés azonban összefüggést talált a három éves korban való több tévénézés és a rosszabb nyelvi készségek között hat éves korban. Szerintük a káros hatás csak 3 éves kor után mutatkozik meg, amikor már többet beszélnek. De lehet, hogy több károsodás keletkezik 2-3 éves kor között.

Akárhogy is van, a tévénézéssel eltöltött idő lecsökkentésének vannak okai. Azoknak a gyermekeknek, akik több tévét néznek, nagyobb a kockázatuk a túlsúlyra, a figyelemzavarok kialakulására és az alváshiányra.