Baba-mama

A túlzott kávéfogyasztás ronthatja a meddőségi kezelés hatását


A napi 5 csésze kávét vagy annál többet fogyasztó nőknél felére csökken a lombikprogram sikerének esélye egy dán kutatás szerint.

Ez a mennyiség ráadásul 40 százalékkal visszaszorítja a kezelés utáni élveszülési arányt - írják a szakértők, akik a dohányzáshoz mérik a mértéktelen kávézást annak káros hatásai miatt.

"Habár nem csodálkozunk rajta, hogy a kávéfogyasztás rossz hatással van a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére, a számadatok megleptek minket" - nyilatkozta Dr. Ulrik Schioler Kesmodel, az Aarhus Egyetem Meddőségi Klinikájának munkatársa.

A felmérés ugyan vitathatatlan együttjárást mutat a koffeinbevitel és a lombikprogram tekintetében, nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A témához kapcsolódó korábbi kutatások eredményei ellentmondásokba ütköztek, ezért a dán szakértői csapat úgy döntött, vizsgálatot indít 4 000 meddőségi kezelést kapó nő bevonásával. A résztvevők kávéfogyasztását programjuk elején rögzítették, akinél pedig több ciklusból állt a beavatkozás, minden esetben megismételték az adatfelvételt.

A megtermékenyített petesejt megtapadását és a magzat kihordását befolyásoló többi tényező - úgymint a kor, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a meddőséget előidéző kórkép és a testtömegindex - figyelembe vétele mellett kiderült, hogy a teherbe esés esélye felére csökkent azok körében, akik kezelésük megkezdésekor legalább napi 5 csésze kávét ittak. Ennél alacsonyabb mennyiségnél nem figyeltek meg káros hatást.

"Semmiképpen sem szeretnénk alaptalanul ijesztgetni a lombikprogramban résztvevőket, de az eredmények tükrében érdemes volna tartózkodniuk a túlzott kávézástól" - figyelmeztet Dr. Kesmodel.

A tanulmány bővebb ismertetése az Európai Emberi Szaporodás és Embriológia Társaság éves ülésén történt meg, Isztambulban.